Notícia

El dalai lama veu opcions per al seu pla autonomista per al Tibet: "les coses estan canviant" a la Xina

El líder tibetà troba que els partidaris de la línia dura van quedant-se "més isolats" a Pequín · La proposta del dalai lama propugna la creació d'un Tibet reunificat i amb plena autonomia interna, però sense arribar a la independència · El govern xinès defensa en un llibre blanc el "progrés" del Tibet durant els darrers 60 anys

El dalai lama ha sorprès avui amb unes declaracions en què es mostra moderadament optimista sobre les opcions que la Xina, al final, accepti alguna forma d'autonomia per al Tibet. El líder religiós tibetà diu que "les coses estan canviant" a Pequín i que els "durs" del règim "sembla que estan quedant-se més isolats".

Són declaracions que el dalai lama ha fet al web de notícies japonès Kyodo News, i que es poden llegir extractades al Bangkok Post. El líder tibetà vincula el que ell interpreta com un canvi de tendència amb el fet que "molts intel·lectuals, escriptors, oficials de l'exèrcit i alts funcionaris no donen suport a l'enfocament de línia dura", que nega qualsevol autogovern genuí per al Tibet. El dalai lama troba que aquest corrent de pensament fa que el nou lideratge xinès (amb el president Xi Jinping i el primer ministre Li Keqiang) ara siguin més receptius a les demandes d'autogovern del Tibet.

En l'entrevista, el dalai lama insisteix que la seva proposta autonomista és millor per als tibetans que no pas la independència total.

Reunificació del Tibet i ple autogovern intern

Però la proposta del dalai lama, tal com està explicada al seu web, implica un canvi molt profund en l'estat actual de les coses, fins i tot si no reivindica la independència del Tibet. Per començar, propugna la reunificació de les tres províncies històriques tibetanes (U-Tsang, Kham i Amdo). Actualment, només la primera està reconeguda oficialment com a "Regió Autònoma del Tibet" per part del règim xinès. Les altres dues són considerades províncies de règim comú.

Els continguts de l'autonomia també impliquen un canvi fonamental. L'autogovern tibetà tindria els seus propis poders legislatiu i executiu, escollits democràticament, i un sistema judicial independent. Pequín es quedaria només amb les competències de defensa i relacions internacionals. El nou ens autònom gaudiria de ple autogovern intern, incloent-hi economia, llengua, cultura, salut i medi ambient.

El govern xinès defensa el curs actual de les coses

De moment, no es fa evident que hi hagi cap canvi en la política xinesa al Tibet. El mes passat, el govern xinès va publicar un llibre blanc sobre el "progrés" del territori, en què defensava que les polítiques aplicades per Pequín durant els darrers 60 anys havien servit per a desenvolupar el Tibet i arrencar-lo de "temps foscos i endarrerits", explica el diari progovernamental China Post. El llibre blanc argumentava que el govern xinès es pren seriosament la defensa de la llengua tibetana, i afirmava que més del 90% dels estudiants tenen el tibetà com a llengua principal d'ensenyament. El text també assegurava que les "activitats religioses tradicionals" es poden practicar "regularment" al Tibet.

Oficialment, el govern xinès continua insistint que l'autonomia que reclama el dalai lama no és sinó un pla independentista disfressat. En aquest sentit, Pequín es nega a negociar res amb el líder tibetà ni tampoc amb les autoritats tibetanes civils a l'exili.