Notícia

A Suïssa, el Jura Bernès rebutja en referèndum separar-se del cantó de Berna i unir-se al del Jura

El "sí" a la reunificació jurassiana només guanya a la ciutat més gran, Moutier, que ara pot convocar un nou referèndum per a annexionar-se tota sola al Jura · El sentit del vot ha coincidit amb la clivella religiosa que separa ambdues parts del Jura

No hi haurà Jura reunificat a Suïssa, però la frontera entre els cantons del Jura i Berna potser sí que variarà. El resultat del referèndum d'autodeterminació celebrat ahir al Jura Bernès és molt clar: el 71,8% dels votants han rebutjat unir-se al cantó veí del Jura i, per tant, romandran dins del cantó de Berna. Però a la principal ciutat del Jura Bernès, Moutier, el "sí" a separar-se de Berna va guanyar, amb un 55,4% dels vots, i ara queda oberta la possibilitat que aquest municipi iniciï el procediment per a annexionar-se al Jura.

El Jura Bernès (vegeu mapa) és el territori més septentrional del cantó de Berna. El cantó és de majoria germanòfona, però al Jura Bernès la llengua majoritària és el francès. Els partidaris de separar-se de Berna consideren que al Jura Bernès li anirien millor les coses si s'unís al cantó del Jura, que també és de majoria francòfona i que també formava part de Berna fins al 1979, quan se'n va separar després d'un referèndum on el Jura Bernès també va votar -i, com ahir, també va dir que no.

El resultat d'ahir confirma, doncs, que la clivella lingüística és pas la més important a la regió. De fet, el sentit del vot ha coincidit amb la clivella religiosa. Al Jura Bernès, la majoria de la població és protestant, igual que a la resta del cantó de Berna. En canvi, el cantó del Jura és predominantment catòlic. És precisament en l'única ciutat del Jura Bernès on els catòlics tenen una majoria àmplia -Moutier- on l'opció d'unir-se al Jura ha estat la guanyadora. A la veïna Belprahon -on catòlics i protestants tenen xifres similars- el "sí" i el "no" han empatat. I a la resta del territori, el "no" ha guanyat arreu. Entre els favorables a mantenir-se dins de Berna abunden els arguments econòmics (pensen que el cantó de Berna és més sòlid i ric) i geogràfics (diuen que el Jura Bernès està més orientat cap a les regions veïnes de Berna que no pas cap al Jura).

Redibuixar la frontera a Moutier

El referèndum d'ahir es va fer perquè els cantons del Jura i de Berna ho van acordar així. L'acord també preveia la celebració del referèndum al mateix cantó del Jura, que es va fer ahir mateix i on el 76,6% va votar a favor de la reunificació amb el Jura Bernès. Cap municipi hi va votar en contra.

El pacte entre els dos cantons també possibilitava que cada municipi, individualment, pogués decidir -amb un altre referèndum- canviar de cantó. I aquesta és la porta que ara li queda oberta a Moutier per a separar-se del Jura Bernès i annexionar-se al Jura. Ahir mateix, l'alcalde de Moutier, Maxime Zuber, llançava la proposta de celebrar el referèndum el 7 de setembre de 2015. Segons Zuber, el 55,4% obtingut ahir pel "sí" és "una majoria clara", i rebla: "Moutier encara no és jurassiana, però ja no és bernesa".

Les coses, però, no són tan clares. Un sondeig fet tres setmanes abans del referèndum ja vaticinava la victòria del "sí" a Moutier (però en preveia una victòria més àmplia). El mateix sondeig preguntava als habitants de la ciutat què passaria si haguessin de votar únicament sobre l'annexió de Moutier al Jura, sense la resta del Jura Bernès. El resultat era llavors molt ajustat, amb un 48% de "sí" i un 47% de "no".