Notícia

El president de Romania diu que el proper gran objectiu del seu país és la unificació amb Moldàvia

Basescu admet que "encara no és el moment" · El govern romanès rebutja les paraules del president i l'executiu moldau apunta que la seva prioritat és l'accés a la UE · Moldàvia acaba de signar un Acord d'Associació amb Brussel·les · Tres de cada quatre romanesos, a favor de la unificació, segons un sondeig

El president romanès, Traian Basescu, ha aixecat una bona polseguera tant al seu país com a la veïna Moldàvia en explicar quin ha de ser el proper gran objectiu de Romania, segons el seu parer. Per Basescu, després d'haver aconseguit els primers dos grans objectius després de la caiguda del comunisme (l'entrada a l'OTAN i la integració a la UE), la propera estació de Romania és la seva unificació amb Moldàvia. Segons Basescu, Romania dirà "sí" a la unió quan a Moldàvia hi hagi un "corrent unionista" prou fort. El president romanès, però, ha admès que ara mateix "encara no és el moment".

Romania i Moldàvia comparteixen la mateixa llengua oficial, el romanès, i una bandera molt similar. Els dos països van estar units al període d'entreguerres, després del qual Moldàvia va quedar integrada a la Unió Soviètica. Moldàvia va proclamar la independència de l'URSS el 1991, i des de llavors ha romàs com a estat sobirà. Una part del nacionalisme romanès, però, considera que Moldàvia forma part del seu territori nacional.

El govern de Romania critica Basescu

El govern de Romania ha estat un dels primers a criticar les paraules de Basescu. El primer ministre, Victor Ponta -que manté unes relacions pèssimes amb Basescu-, ha dit que el president "no ha fet res" per Moldàvia durant nou anys i que, amb aquestes declaracions, l'única cosa que aconsegueix és fer-li el joc al Partit Comunista de la República de Moldàvia (PCMR), que és contrari a l'acostament entre els dos països i que propugna el manteniment d'uns llaços forts entre Moldàvia i Rússia.

El primer ministre de Moldàvia, Iurie Leanca, també ha respost a Basescu. Leanca ha dit que, ara mateix, l'opció del seu país és l'ingrés a la Unió Europea. Un ingrés que Moldàvia farà, ha remarcat Leanca, amb el seu propi estat.

Moldàvia, precisament, acaba de signar un Acord d'Associació amb la UE que la situa més a prop de l'ingrés. No obstant això, encara no s'han iniciat les converses oficials d'accés, per la qual cosa la perspectiva de l'entrada moldava a la UE se situa encara lluny.

Segons el diari digital especialitzat en notícies sobre la UE EurActiv, els comentaris de Basescu no han agradat gens al si de la Comissió Europea (CE). Segons el diari, la CE entén que declaracions com aquesta són l'última cosa que necessita ara mateix la UE en la seva política d'ampliació cap a l'est. Sobretot, tenint en compte les tensions que s'estan vivint al veí oriental de Moldàvia, Ucraïna, pel rebuig del seu govern a signar l'Acord d'Associació amb Brussel·les i preferir un acostament cap a Moscou.

A Romania, tres de cada quatre volen la unificació

Però no sembla pas que Basescu hagi dit res que no pensi molta gent a Romania. Just després de les seves declaracions, l'Institut Romanès per a l'Avaluació i l'Estratègia (IRES, sigles romaneses) publicava un estudi d'opinió segons el qual el 76% dels romanesos estan a favor de la unificació amb Moldàvia. El 63% dels enquestats diuen que tenen una "bona opinió" de les paraules del president i el 49% consideren que la majoria dels moldaus volen la unificació.

Una altra enquesta feta fa dos anys a Moldàvia nega aquesta percepció. El 31% dels moldaus enquestats van dir que estaven a favor d'unir el seu país a Romania, mentre que el 59% s'hi van mostrar contraris.

(Image: Traian Basescu / fotografia del Partit Popular Europeu.)