Notícia

110 entitats i sindicats presenten un "acord de país" per una acció exterior catalana "amb contingut social"

L'Acord Nacional d'Acció Exterior proposa unes relacions exteriors catalanes amb protagonisme de la societat civil que superin "la diplomàcia clàssica" · Cinc grups parlamentaris rubricaran dissabte el seu suport a la iniciativa d'associacions i sindicats · El document prioritza els principis de la pau, els drets humans i la no violència

Al voltant de 110 entitats, federacions d'entitats, fundacions i sindicats presenten aquest dissabte l'Acord Nacional d'Acció Exterior (ANAE), un document que "recull els principis i àmbits que han de caracteritzar l'acció exterior de Catalunya en qualsevol escenari de futur", diuen els seus impulsors. Un "llibre blanc sobre l'acció exterior que fa la societat civil", ha explicat Jordi Feixas, d'Igman-Acció Solidària, una de les entitats adherides.

L'ANAE -explica Núria Camps, presidenta del Consell Català de Cooperació- és "un acord de país" que "no neix de les institucions, sinó de la societat civil". El document vol emmarcar una acció exterior catalana en els "principis de la pau, els drets humans i la no violència, i promoure una presència de Catalunya en la societat de nacions al màxim de respectuosa amb els pobles i socioambientalment", diu Camps.

L'acte de signatura pública de l'ANAE es fa aquest dissabte a Barcelona, en una jornada on els grups parlamentaris de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP rubricaran el seu suport al document. Aquests partits han han fet aportacions al document, explica Camps, "al mateix nivell que les entitats" i que els sindicats CCOO, UGT i Intersindical-CSC, que també signen el text.

Un procés de més d'un any de durada

L'ANAE és fruit d'un procés de debat, redacció i participació iniciat el desembre de 2012 i culminat ara fa pocs dies, amb protagonisme central del teixit associatiu i sindical català. És justament aquí que vol incidir el document: "L'acció exterior, en els països seriosos, es mira de fer amb el màxim consens. Nosaltres pensem que aquest consens s'ha d'estendre a la societat civil i a les entitats que fa anys que participen en xarxes internacionals", diu Camps, que afegeix: "Esperem que els continguts" del document "puguin ser assumits com a política pública en el marc de la Llei d'acció exterior", que actualment està a debat al Parlament de Catalunya. Si més no, els impulsors de l'ANAE esperen que la futura llei faci referència explícita al document consensuat per la societat civil.

I és que, per Feixas, el que cal és "un model diferent" d'acció exterior per a Catalunya, "més a prop del que es fa a Noruega que no pas del que es fa a Madrid o a París. Que la societat civil vulgui aportar les seves idees ja parla de la nostra concepció de l'acció exterior". "Hi ha ONG que fa molts anys que fan acció exterior més enllà dels estats. És un esquema de governança multinivell", diu Ricard Vilaregut, director del CIEMEN, una altra de les entitats impulsores. "Voldríem una nova acció exterior que no fos només de diplomàcia clàssica, sinó amb continguts socials", conclou Camps.