Notícia

El Senegal deroga l'obligació de saber llegir i escriure francès per als seus alcaldes

BREUS. El domini oral i escrit d'una llengua nacional serà suficient per als batlles

Els alcaldes senegalesos ja no hauran de demostrar que saben llegir i escriure el francès, sinó simplement que saben llegir i escriure en alguna llengua, en una decisió orientada a rebaixar el pes de l'idioma de l'antiga potència colonial. Segons recull l'Agència de Premsa Senegalesa, l'Assemblea Nacional ha modificat el codi general de les col·lectivitats locals, de forma que ara podrà assumir l'alcaldia de qualsevol municipi una persona que parli alguna de les llengües nacionals, o bé l'àrab, sense necessitat de saber francès.

L'agència cita el diputat Samba Diouldé Thiam, segons el qual "després de 54 anys d'independència, ja era hora d'administrar-nos a través de les nostres pròpies llengües". Una diputada opositora, Aida Mbodji, ha matisat que la nova normativa no fa sinó legalitzar un fet que ja era realitat: "Homes i dones competents i sense cap coneixement del francès dirigeixen els destins de les col·lectivitats locals", ha dit.

Segons la Constitució del Senegal, l'única llengua oficial de la república és el francès. Tot i així, sis idiomes hi són citats com a "llengües nacionals": el diola, el malinke, el ful, el serer, el soninke i el wòlof. Aquest darrer és la llengua inicial del 40% dels senegalesos i sovint fa la funció de llengua comuna entre els diferents grups lingüístics del país.