Notícia

Incertesa a Kosovo després de la victòria curta de Hashim Thaçi a les parlamentàries

El primer ministre inicia converses per a formar una nova coalició de govern malgrat haver reculat en vots · Un líder opositor crida a un govern d'unitat de tota l'oposició · El govern serbi veu més a prop la creació de l'autonomia serbokosovar

El primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi (fotografia), ha començat els contactes per a conformar un nou govern de coalició encapçalat per ell mateix, però amb la incertesa de si finalment ho aconseguirà. El seu Partit Democràtic de Kosovo (PDK, centredreta) va guanyar diumenge les eleccions legislatives d'aquesta república balcànica, però ho va fer perdent punt i mig i quedant-se tot just amb el 30,71% dels vots, cosa que el deixa molt lluny de la majoria absoluta. No es coneix encara el repartiment en escons, però els percentatges de vots fan pensar que el PDK es quedarà una mica per sota dels 34 aconseguits el 2010 (l'Assemblea en té 120).

Si els contactes fructifiquen, serà la tercera legislatura seguida que l'exlíder de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UÇK) ocuparà el càrrec de primer ministre. Però Thaçi haurà de negociar amb una oposició que sap que el PDK s'ha quedat sense el seu fins ara soci governamental: l'Aliança per a un Nou Kosovo (AKR) s'ha quedat per sota del 5% del llindar exigit per la llei electoral per a entrar al repartiment d'escons.

Les opcions de Thaçi, escriu la premsa kosovar, passen bé per una gran coalició amb la segona força, la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK, centredreta, 25,75% dels vots), o bé per una coalició amb diversos partits petits, que podria incloure l'Aliança pel Futur de Kosovo (AAK, centredreta, 9,61%) i el partit de la minoria sèrbia, la Llista Sèrbia (4,17% dels vots, no li afecta el llindar del 5% en ser una formació d'una minoria nacional). Segons el diari kosovar Koha Ditore, el PDK hauria posat com a condició que Thaçi conservi el càrrec de primer ministre.

Crida a un govern alternatiu

La tercera força de Kosovo, Vetëvendosje (centreesquerra, 13,51% dels vots), descarta un pacte amb Thaçi, a qui acusa de corrupte i de no fer gran cosa per a desenvolupar el país.

També es mostra contrari a un acord amb el PDK Jakub Krasniqi, líder del cinquè partit més votat, Iniciativa per Kosovo (centredreta escissió del PDK, 5,26%). En declaracions al digital Politiko.net, Krasniqi defensa la conformació d'un govern de coalició de tota l'oposició.

L'autonomia serbokosovar, en l'horitzó

És probable que qualsevol aproximació del PDK a la Llista Sèrbia tindrà com a aspecte central la conformació de l'autonomia per als serbis de Kosovo, que Pristina i Belgrad van rubricar l'abril de 2013. El director de l'Oficina Governamental Sèrbia per a Kosovo, Marko Duric, diu que les eleccions de diumenge obren una perspectiva clara per a la creació d'aquesta institució d'autogovern.

El govern serbi havia demanat als serbokosovars que participessin en les eleccions parlamentàries kosovars. Belgrad insisteix que això no significa pas que Sèrbia reconegui la independència de Kosovo, sinó que simplement admet l'existència d'unes "institucions provisionals d'autogovern" (L'Assemblea i el govern de Kosovo) al territori de majoria albanesa. Segons el relat de Belgrad, l'autonomia serbokosovar seria part d'aquestes "institucions provisionals", l'estatus final de les quals quedaria pendent d'un acord final. El govern de Kosovo no ho veu així, i diu que no hi ha res a negociar sobre l'estatus del país com a estat independent.

Els municipis de majoria sèrbia del nord de Kosovo, que haurien de convertir-se en el nucli de l'autonomia serbokosovar, van registrar diumenge unes xifres de participació d'entre el 17% (Mitrovica del Nord) i el 40% (Zubin Potok). La mitjana estatal ha estat del 41,5%.