Notícia

L'autonomia fiscal plena per a Escòcia, camp de batalla de les eleccions britàniques

L'SNP demanarà un control substancial dels impostos per al govern escocès després de la votació del 7 de maig · Les enquestes pronostiquen que els independentistes poden ser claus per a formar govern · Un comitè parlamentari del Regne Unit assegura que canviar el model de finançament podria ser desastrós per a Escòcia · Alex Salmond apunta a la Home Rule

Davant la perspectiva que el Partit Nacional Escocès (SNP) sigui decisiu per a formar govern al Regne Unit aquest maig, l'increment de l'autogovern d'Escòcia ha esdevingut una de les grans qüestions del debat polític de la campanya. El gener, la primera ministra d'Escòcia i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon, va dir que volia "l'autonomia fiscal plena per al govern escocès". I el seu predecessor als dos càrrecs, Alex Salmond, va apuntar que l'SNP usaria les eleccions per a avançar cap al ple autogovern intern, la Home Rule.

Però el Comitè d'Afers Escocesos del Parlament del Regne Unit, la setmana passada, va argumentar en un informe que el canvi seria ruïnós per a Escòcia. El report és relatiu a la implementació de l'acord de la Comissió Smith, que el novembre passat va servir per a incrementar l'autonomia d'Escòcia -per sota de les expectatives de l'SNP. Segons el text, l'autonomia fiscal plena deixaria Escòcia a mercè d'una "font de finançament volàtil" com és el petroli. "No transferir una font d'ingressos tan volàtil ni recomanar l'autonomia fiscal plena" va ser "una decisió sàvia" de la Comissió Smith, es llegeix en l'informe. I conclou que l'autonomia fiscal plena "significaria que Escòcia perdia 8.000 milions de lliures en fons addicionals" que ara el país té garantits.

Aquesta no és l'opinió de l'SNP, i no és tant una qüestió de quants diners tindria Escòcia com de com es gestionen. El partit independentista diu que els governs conservadors britànics -l'actual, per exemple- apliquen polítiques d'austeritat que van en contra dels desitjos i de les necessitats del poble escocès. I d'altra banda, l'SNP també considera que l'acord de la Comissió Smith continua deixant la major part de les decisions econòmiques a Londres. Segons Sturgeon, el Parlament britànic manté les decisions sobre el 70% dels impostos i sobre el 85% del pressupost de la seguretat social.

Suport parlamentari a canvi de la 'Home Rule'?

Les enquestes pronostiquen que ni laboristes ni conservadors tindran prou diputats per a governar en solitari després del 7 de maig. I l'SNP pot esdevenir el partit clau: l'enquesta més recent diu que els independentistes podrien guanyar 56 dels 59 escons que es trien a Escòcia, cosa que probablement els convertiria en la tercera força a Westminster. Ara en tenen sis.

L'SNP no amaga que el preu del seu suport al partit que volgués governar -per lògica ideològica haurien de ser els laboristes- seria un increment notable de l'autogovern. Salmond diu que, amb una victòria àmplia, el seu partit podria reclamar la Home Rule, és a dir, el ple autogovern intern, deixant al Regne Unit només les competències en defensa i afers estrangers. El líder laborista, Ed Milliband, ha dit que el seu partit donarà suport a la petició de Home Rule. Però no és gens clar que Milliband estigui pensant en el mateix grau d'autogovern que Salmond, sinó més aviat en un "paquet de transferències" encara no especificat.

Mentrestant, un alt càrrec de l'SNP citat pel Scottish Dailyha declarat que un acord postelectoral per a una autonomia fiscal plena significaria que els independentistes desarien la petició d'un segon referèndum d'independència al calaix. Si no fos així, l'SNP "hauria d'estudiar" la possibilitat d'organitzar un nou referèndum, que podria figurar en el programa electoral del partit per a les eleccions escoceses de 2016.

(Imatge: bandera d'Escòcia / fotografia: olderandwilder.)

Més informació: