Notícia

Putin, partidari de desdibuixar la frontera entre Rússia i Ossètia del Sud

El primer ministre rus és favorable a eliminar “restriccions i formalitats” en el trànsit entre ambdós costats del límit · Els presidents sud-osseta i abkhaz demanen el reconeixement a Bielorússia · Geòrgia dóna per fet que Rússia s'ha annexionat les dues repúbliques caucàsiques

El primer ministre rus, Vladímir Putin, ha donat nous arguments als qui afirmen que Rússia està intentant annexionar-se, dissimuladament, les dues repúbliques d'Ossètia del Sud i Abkhàzia. El mandatari, recull Russia Today, ha advocat perquè la frontera entre la Federació Russa i Ossètia del Sud sigui "eliminada" per tal que la gent que viu a banda i banda -fonamentalment, ossetes- pugui "comunicar-se sense restriccions ni formalitats". Es tracta, segons Putin, d'ajudar a "recuperar l'economia de la república", molt empobrida després de 16 anys al llimb diplomàtic i d'una guerra que ha danyat força la capital, Tskhinvali.

Les presidències russa, sud-osseta i abkhaza han estat signant tot un seguit d'acords bilaterals aquest setembre, després que, el 26 d'agost, Moscou reconegués la independència de les dues repúbliques caucàsiques. Tots dos territoris romanen dependents de l'ajut econòmic rus, sobretot Ossètia del Sud, només connectada a l'exterior a través del túnel de Roki, que la uneix a Ossètia del Nord i a la Federació Russa. Els lideratges dels tres països han advocat per una estreta integració en matèries com l'economia o els transports.

Kokoity, ambivalent

Però, per als crítics amb l'acció russa -començant pel president de Geòrgia, Mikheil Saakaixvili-, tots aquests acords no són res més que passes que s'encaminen a un sol punt: l'annexió d'Abkhàzia i Ossètia del Sud a la Federació Russa. De fet, a mitjan setembre, el mateix president sud-osseta, Eduard Kokoity, va assegurar que Ossètia del Sud s'uniria a Ossètia del Nord i entraria a formar part de la Federació Russa. Sembla que les paraules del líder sud-osseta no van agradar al Kremlin, que poques hores després va negar que Rússia tingués cap mena d'intenció d'unir-se a la república caucàsica. El gir de 180 graus el va completar el mateix Kokoity en afirmar que ell mai havia dit que volgués unir Ossètia del Sud a Rússia, i que les seves paraules havien estat malinterpretades.

En un article publicat al Washington Post aquesta setmana, Saakaixvili dóna per fet que Abkhàzia i Ossètia del Sud ja han estat annexionades de facto per part de Rússia. El president georgià acusa Moscou d'"ocultar" la "neteja ètnica" que, segons ell, s'ha produït a ambdues repúbliques contra la població ètnicament georgiana. Saakaixvili també insisteix que la guerra d'agost la va iniciar Rússia, i no pas Geòrgia.

Demanen el reconeixement a Bielorússia

I mentre la diplomàcia russa busca suports internacionals al seu reconeixement de la independència d'Abkhàzia i Ossètia del Sud -fins ara, només seguit per Nicaragua-, els presidents de les dues repúbliques miren de fer el mateix amb Bielorússia. La presidència bielorussa ha admès haver rebut cartes de Kokoity i del president abkhaz, Serguei Bagapx, tot sol·licitant el reconeixement formal de Minsk, informa l'agència Belta. Però el líder bielorús, Alexander Lukaixenko, diu que no es vol precipitar tot prenent una decisió i que, a tot cas, el nou Parlament de Bielorússia -que és triat a les eleccions d'aquest diumenge 28- haurà de donar la seva opinió sobre el cas: "És un assumpte molt delicat. Després d'un temps discutint-lo, prendrem una decisió", ha dit.

Més informació: