Notícia

Les llistes sobiranistes creixen al Parlament Europeu

El Partit Nacional Escocès, el Plaid Cymru gal·lès, Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, el Partit de la Nació Corsa i la Nova Aliança Flamenca, entre els partits amb representació a l'Eurocambra · A França, la llista Europa Ecologia, amb candidats bascos, occitans i bretons a les seves files, esdevé la tercera força, molt a prop del Partit Socialista.

En unes eleccions europees marcades per l'abstenció i el predomini de la dreta, els partits sobiranistes de les nacions sense Estat han obtingut, en general, uns resultats positius. El Partit Nacional Escocès repeteix com el partit més fort de l'Aliança Lliure Europea (ALE), la formació europea de referència pels pobles sense Estat a l'Eurocambra. El partit d'Alex Salmond, que preveu un referèndum per la independència d'Escòcia l'any que ve, ha crescut en vots i ha mantingut els seus dos eurodiputats -el president del partit, Ian Hudghton, i Alyn Smith, el mateix nombre de representants que els laboristes escocesos però amb gairebé 100.000 vots més. Company d'Estat, grup parlamentari i tesis polítiques, el Plaid Cymru de Gal·les aportarà a l'ALE un representant, la independentista Jill Evans.

El Sinn Féin ha registrat un bon resultat a Irlanda del Nord, on ha estat la força més votada i tindrà un eurodiputat garantit, Bairbre de Brún. Malgrat tot, no ha estat capaç de revalidar la seva segona eurodiptuada, Mary Lou MacDonald, l'escó que el partit tenia a la República irlandesa. Encara sense deixar les nacions cèltiques, els nacionalistes còrnics del Mebyon Kernow han aconseguit gairebé 15.000 sufragis, un resultat històric que tanmateix no ha resultat en l'obtenció de cap eurodiputat.

També és destacable el comportament dels partits sobiranistes a l'Estat francès, on la coalició Europa Ecologia, on hi havia representats partits nacionalistes i independentistes bascos, catalans, corsos, bretons i occitans s'ha convertit en la gran sorpresa de la jornada electoral, gràcies a uns resultats que igualen els del segon partit de l'Estat, el Partit Socialista. La llista ha aconseguit més del 15% dels vots, i enviarà 14 membres a Estrasburg, entre els quals hi destaca el cors François Alfonsi, del Partit de la Nació Corsa, que entrarà al grup d'ALE-Verds.

A l'Estat espanyol, obtenen un eurodiputat cadascú Convergència i Unió i el Partit Nacionalista Basc, que es presentaven en coalició. Ramon Tremosa i Izaskun Bilbao aniran al grup parlamentari liberal.

D'altra banda, la coalició de partits independentistes d'esquerres de l'Estat, liderada per Esquerra Republicana de Catalunya i acompanyada pel Bloc Nacionalista Gallec, Aralar i Eusko Alkartasuna, entre d'altres, ha obtingut un escó, que probablement es repartiran els candidats de les tres primeres formacions (Oriol Junqueras, Ana Miranda i Iñaki Irazabalbeitia).

Finalment, cal destacar els bons resultats obtinguts per la llista Iniciativa Internacionalista, que la justícia espanyola va intentar il·legalitzar al principi de la campanya per considerar-la part de Batasuna. Aquest partit ha obtingut 170.000 vots arreu de l'Estat, i és al País Basc que ha aconseguit els seus millors resultats, amb un 138.313 escrutinis, més d'un 13% dels suports d'Euskadi i Navarra. La llista, però, ha quedat lluny d'aconseguir el seu eurodiputat.

Altres resultats que mereixen comentari és el que ha obtingut la llista unitària dels hongaresos de Romania, liderada per l'històric Laszlo Tokes. Serà una de les “minories” més ben representades a l'Eurocambra, amb un total de tres escons que es repartiran entre el grup ALE-Verds (Tokes) i el Partit Popular Europeu.

A Flandes, en una jornada que les eleccions europees han quedat relegades a un segon pla per les eleccions regionals, han aconseguit representació els independentistes ultradretans del Vlaams Belang (2 escons), i els també separatistes Nova Aliança Flamenca i Llista Dedecker (un escó cadascú).

A l'Estat italià, s'ha assegurat un eurodiputat el principal partit del Tirol del Sud, Sudtiroler Volkspartei, mentre a la Vall d'Aosta el candidat autonomista de Renaixement Valldostà, Roberto Louvin, que concorria dins la llista Comunitat Alpina, resta a l'espera de conèixer les segones preferències dels votants per confirmar si finalment podrà representar la Vall al Parlament Europeu.

Més informació: