Notícia

Els partits liberals de l'oposició aconsegueixen prous vots per formar Govern a Moldàvia

Es repeteixen les eleccions parlamentàries després de la impossibilitat del Partit Comunista de fer presidenta la seva candidata el passat mes de juny · Un Govern liberal proeuropeu situaria la qüestió de Gagaúsia i, sobretot, de Transnístria en un nou escenari.

Els quatre principals partits d'oposició a Moldàvia estan només a una passa d'aconseguir el Govern del país després de les eleccions celebrades ahir. Liberals i centristes sumen més vots i escons que el Partit Comunista del president Vladimir Voronin, de manera que podran governar si decideixen formar una aliança. Amb el 98% dels vots escrutats, el Partit Liberal Democràtic (PLDM), el Partit Liberal (PLM), el Partit Democràtic (PD) i l'Aliança Moldàvia Nostra (AMN) sumen el 51% dels sufragis, mentre que els comunistes -que han guanyat les eleccions- es queden amb el 45%.

Això podria comportar un canvi significatiu, tant per a les relacions institucionals de Moldàvia amb Romania i la resta de la Unió Europea, com per al conflicte congelat de Transnístria i per la situació de la regió autònoma gagausa. Els quatre partits de l'oposició comparteixen una perspectiva proeuropea, són favorables a mantenir unes relacions properes i cordials amb Romania, país del qual Moldàvia havia format part i amb el qual comparteix una llengua comuna. Els comunistes, en canvi, s'han caracteritzat per distanciar-se de l'executiu romanès i per apostar en canvi per Moscou com a aliat preferent. És per això que sovint es situa la lluita entre comunistes i liberals sobre l'eix est-oest.

D'altra banda, els partits de l'oposició han fet de Transnístria una qüestió fonamental a les seves reivindicacions. Transnístria és una franja de territori situada a la frontera amb Ucraïna, i que gaudeix d'una independència de facto patrocinada per la Federació Russa. Ni la independència oficial ni una autonomia a l'estil de Gagaúsia s'ha pogut pactar a les diverses converses de Chisinau, Tiraspol ni Moscou, en part per les concessions del Govern comunista moldau. Amb la suposada arribada d'un executiu prooccidental, es possible que s'arribi a desbloquejar la situació, ja que liberals i demòcrates estan disposats a arribar a una solució que acabi amb la independència de facto de la república.

Finalment, el poble gagaús, que també té bones relacions amb Rússia, gaudeix d'un marc autonòmic propi al sud del país. Tot i que no es tracta d'un cas tan sensible com el de Transnístria -el seu estatus és oficial i l'exèrcit rus no hi té milers d'unitats desplaçades, a diferència de l'altra- diversos analistes consideren que hi ha la possibilitat, latent, que si Moldàvia s'allunya massa del Kremlin els gagaüsos reivindiquin l'autodeterminació del seu territori.

Més informació: