Notícia

De Wever renuncia com a 'informador' i passa el relleu a Di Rupo

El líder de la formació independentista flamenca N-VA, la més votada a les eleccions de Bèlgica, ha renunciat davant del rei Albert II de la tasca 'd'informador', segons la qual havia de trobar el consens amb d'altres forces polítiques per formar Govern · El cap del socialistes francòfons s'ocuparà ara de la 'preformació' d'un govern federal.

Era previsible, però no per això deixa de ser notícia. Bart De Wever, artífex de la victòria absoluta dels independentistes de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) a les eleccions federals belgues del mes passat, ha renunciat de la tasca que tenia encomanada com a "informador", és a dir, responsable de buscar els consensos entre les diverses formacions francòfones i neerlandòfones per formar un Govern de coalició.

A falta de pocs dies per a que es compleixi un mes de les eleccions, l'independentista De Wever ha raonat la renúncia tot dient que entre els partits entrevistats -gairebé tots, exceptuant els menors i el Vlaams Belang- hi ha punts de vista "que convergeixen", però "no prou com per formar Govern", així que ha demanat al rei que "s'aprofundeixin les discussions" i "s'ampliïn les convergències".

Tot i que els esdeveniments comencin a fer pensar en l'aturada del 2007, quan les negociacions per formar Govern es van allargar sis mesos, De Wever ha dit que de cap manera es pot parlar de crisi. "Hem parlat amb el Partit Socialista (PS) de manera constructiva. No hi ha ambient de crisi".

Ara el relleu el prendrà precisament Elio Di Rupo, líder del PS, que va ser el partit més votat de Valònia i serà la segona força política del Parlament, amb 26 escons (un menys que l'N-VA). En la sempre complicada retòrica política belga, Di Rupo ja no serà "informador", com era De Wever, sinó "preformador", és a dir, encarregat de cercar en primer lloc un acord comunitari, del qual se'n pugui derivar la formació del Govern. El líder socialista ha rebutjat la pressió d'un calendari, i no ha volgut posar una data límit. Ara bé, ha convingut a dir que si fracassa en la seva missió, llavors hi haurà una crisi.

Di Rupo, que ha demanat a De Wever que l'acompanyi en aquesta nova fase, haurà de resoldre les divergències entre els partits, amb alguns punts difícils de consensuar, com és el cas de la reforma de l'Estat, i molt especialment "el dossier BHV", la circumscripció electoral que envolta Brussel·les. L'estabilització de les finances públiques també serà un dels punts clau de la negociació.

Imatge: Bart De Wever i Elio Di Rupo (CarolineC/Luc van Braekel).

Més informació: