Notícia

El grup dels Verds-Aliança Lliure Europea comptarà amb 50 diputats al Parlament Europeu

BREUS. Josep-Maria Terricabras, nomenat vicepresident de l'eurogrup

Finalment són 50 (cinc menys que fins a les darreres eleccions europees) els eurodiputats que formen el grup des Verds-Aliança Lliure Europea, compost per diferents partits ecologistes i per partits sobiranistes o autonomistes de nacions sense estat (aquests darrers, agrupats al subgrup de l'ALE). En conjunt representen votants de 17 estats de la UE. 43 eurodiputats són dels diferents partits verds i 7, de l'ALE: Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-NECat), Jill Evans (Plaid Cymru), Ian Hudghton i Alyn Smith (SNP), Jordi Sebastià (Compromís), i Tatjana Zdanoka (Unió Russa Letona). A diferència de la legislatura anterior, no formaran part del grup de l'ALE els diputats de la Nova Aliança Flamenca, que han ingressat a l'eurogrup dels conservadors i reformistes.

Ha estat elegida per a presidir aquest eurogrup (el cinquè en nombre) l'austríaca del Partit Verd Ulrike Lunacek. En el seu discurs d'agraïment ha posat de relleu que la seva candidatura era l'expressió d'una alternativa a la gran coalició de populars i socialistes, que segons ella volen acaparar tots els llocs clau del Parlament Europeu i d'altres institucions europees. D'altra banda, ha afirmat que els parlamentaris europeus no haurien de tolerar cap ingerència en els processos democràtics que es donen dintre d'Europa.

Terricabras ha estat nomenat vicepresident de l'eurogrup i president de l'ALE. Terricabras ha demanat al president de torn del Consell de la Unió Europea, el primer ministre italià Matteo Renzi, que respecti l'expressió "democràtica i legítima del poble" en una Europa "on els ciutadans puguin decidir sobre el seu futur". Anant més enllà, li ha preguntat: "Què farà per a garantir que els catalans votin?".