Notícia

Més de 100.000 persones reclamen a Polònia que reconegui els silesians com a grup ètnic

Els autonomistes demanaran al Parlament que esmeni la Llei de les minories · Prop de 5.000 persones es manifesten a Katowice per l'autogovern de Silèsia

Els autonomistes de Silèsia presentaran aquest divendres més de 124.000 signatures davant del Parlament de Polònia demanant que els silesians siguin reconeguts oficialment com a grup ètnic. Aquest reconeixement és important perquè, com us explicàvem en aquest reportatge de gener de 2014, el no reconeixement oficial dels silesians com a grup diferenciat impedeix el registre i dificulta l'acció de les organitzacions que volen treballar per a la construcció nacional silesiana. Perquè el reconeixement sigui efectiu, cal que el Parlament polonès canviï la Llei de les minories, que actualment llista com a grups ètnics de Polònia els caraïtes, els lemkos, els gitanos i els tàtars, però no pas els silesians. I això malgrat que, al cens de 2011, prop de 850.000 ciutadans van declarar-se de nacionalitat silesiana.

La xifra de signatures va ser anunciada dissabte 12 davant de les prop de 5.000 persones que van recórrer els carrers de Katowice durant la vuitena Marxa per l'Autonomia, que el Moviment per l'Autonomia de Silèsia (RAS, sigles en polonès) i altres grups autonomistes convoquen anualment per a reivindicar l'autogovern de Silèsia. L'objectiu immediat del RAS és aconseguir la descentralització de Polònia i un estatut d'autonomia per a l'Alta Silèsia, on aquest partit té la seva principal base electoral. A més llarg termini, el RAS també vol l'autogovern per a la Baixa Silèsia.

A la marxa hi va assistir l'exeurodiputat eivissenc i membre honorari de l'Aliança Lliure Europea (ALE) Bernat Joan, qui segons recull l'ALE va defensar l'autonomia de Silèsia com a manera de garantir un futur millor per al poble silesià. Joan va remarcar que Polònia s'ha de federalitzar i garantir als silesians la capacitat de governar-se de forma autònoma.

La manifestació se celebra cada any el cap de setmana més proper al 15 de juliol, la data en què una part de l'Alta Silèsia va aconseguir l'autonomia el 1920 dins de la Polònia d'entreguerres. Amb capital a Katowice, la Silèsia autònoma tenia el seu propi Parlament, lleis i hisenda.

Més informació: