Notícia

Euskal Herria Bai, força emergent de les nacions sense estat a les departamentals franceses

La candidatura basca suma el 16% dels vots a Iparralde i passa a la segona volta en cinc cantons · MBP i UDB buscaran diumenge la victòria en cinc cantons de Bretanya · Femu a Corsica podria sumar fins a tres consellers · La candidata d'Unitat Catalana encapçala la votació a la Vall de l'Aglí

La República Francesa va celebrar ahir diumenge la primera volta de les eleccions als consells dels departaments. Tots els departaments estan dividits en cantons, i a cada cantó s'escullen dos consellers que han de formar part de la mateixa candidatura de dues persones -els votants no poden triar un nom d'una candidatura i un altre nom d'una de diferent.

Totes les candidatures, a partir d'aquesta elecció, estan formades obligatòriament per un home i una dona, i s'anomenen binômes (binomis). En alguns casos, els dos candidats són del mateix partit, però en d'altres són coalicions de dos partits diferents. Si en un cantó donat cap binôme no assoleix el 50% dels vots, s'ha de celebrar una segona volta -serà aquest diumenge.

Us presentem tot seguit un repàs succint de les candidatures dels partits de les nacions sense estat europees -també hi havia eleccions a Guadeloupe, Mayotte i la Reunió.

Al País Basc del Nord, Euskal Herria Bai (EH Bai) ha estat la gran sensació de les eleccions, amb el 16% dels vots. Els candidats autonomistes han passat a la segona volta en cinc cantons i en un d'ells (Errobi-Aturri/Nive-Adour) han guanyat amb força marge: 37,9% dels vots, 21 punts per sobre de la candidatura del Front Nacional, amb la qual es disputaran la victòria. El PNB també presentava candidatura en quatre departaments, on ha aconseguit entre el 2% i el 4,3% dels vots, i cap possibilitat de passar a la segona volta. Una de les principals reivindicacions d'EH Bai -compartida per candidats d'altres forces polítiques- és dotar el País Basc del Nord d'una institució pròpia en forma d'Establiment Públic de Coordinació Intercomunal (EPCI).

A la Catalunya del Nord, els partits catalans CDC i Unitat Catalana (UC) donaven suport a les candidatures de la UMP i la UDI (centrista). Aquestes candidatures han estat les més votades en 4 dels 17 cantons nord-catalans, incloent-hi la Vall de l'Aglí (Fenolleda/nord del Rosselló), on Marie-Claude Conte-Grégoire era la candidata d'UC en coalició amb André Bascou (UMP). El Front Nacional (FN) ha guanyat a 7 cantons, i la coalició de socialistes i comunistes ha estat la força més votada en 6 cantons. Tots els consellers departamentals es decidiran a la segona volta.

A Bretanya, tres partits presentaven candidatures exclusivament de forces bretones: la Unió Democràtica Bretona (UDB), el Moviment Bretanya Progrés (MBP) i el Partit Bretó (PB). El millor resultat ha estat per al MBP, candidatura més votada al cantó de Carhaix (35,56% dels vots) però que haurà d'esperar a la segona ronda per a confirmar la seva victòria. La coalició MBP-UDB al cantó de Gourin també ha encapçalat l'escrutini (25,59%) i mirarà d'aconseguir la victòria a la segona volta enfrontant-se a una coalició de dretes. A més, anant en coalició amb el Partit Socialista, l'UDB ha passat a la segona volta en tres cantons de les Costes d'Armor.

A Còrsega, les eleccions han estat marcades per una certa sensació d'inutilitat: fa un mes, l'Assemblea Nacional francesa va aprovar en primera lectura la col·lectivitat única per a l'illa. Això comportarà la desaparició dels consells departamentals, que seran fusionats amb el consell regional per a formar una única cambra corsa.

En qualsevol cas l'UMP ha estat la força més votada al departament de Còrsega del Sud mentre que la coalició del centreesquerra francès de Paul Giacobbi ha guanyat a l'Alta Còrsega. Els independentistes de Corsica Libera presentaven 12 candidatures -una de les quals en coalició amb Femu a Corsica (FC)-, cap de les quals ha aconseguit escó -però han superat el 20% dels vots en tres cantons. En alguns cantons de l'Alta Còrsega, els autonomistes de FC es presentaven en coalició amb la dreta. A través d'aquesta via, FC ha aconseguit un escó per Bastia (Anne Avenoso) i a la segona volta està en bona posició per a assolir-ne dos més, també per Bastia (Vanina Le Bomin i Joseph Gandolfi).

A Alsàcia, els autonomistes d'Unser Land presentaven candidatures en 21 cantons. Han aconseguit resultats d'entre el 5% i el 25% dels vots, però malgrat això no han aconseguit passar a la segona volta enlloc. On s'han quedat més a prop de fer-ho és al cantó de Saint-Louis, amb la candidatura dels germans Hervé i Huguette Ott: els han mancat tot just 25 vots per a superar el Front Nacional.

A Occitània, la plataforma occitanista Bastir! donava suport a diverses candidatures, sobretot formades per partits de centre i esquerra, entre els quals el Partit Occità. Un dels resultats més destacables d'aquest partit ha estat el del cantó d'Emblavez-et-Meygal, on Gustau Aliròl, en coalició amb els socialistes, ha sumat el 15,45% dels vots, que no li han servit per a passar a la segona volta.