Notícia

Un antic orfenat a Istanbul esdevé el nou símbol de la pervivència dels armenis de Turquia

Mobilització per evitar l'enderroc de l'edifici, que va acollir 1.500 orfes armenis durant 21 anys · Entre els seus residents hi havia Hrant Dink · "Som davant d'un dels testimonis més importants d'una cultura que resisteix", diuen els activistes · L'HDP dóna suport a la resistència

L'any que es commemora el centenari del genocidi armeni a l'Imperi otomà, la comunitat armènia de Turquia està aconseguint una visibilitat poc habitual en aquell país -i ho està fent per una via a priori poc previsible. Grups d'activistes armenis defensen des de fa dues setmanes un antic orfenat del barri de Tuzla, a Istanbul, de la seva demolició. El complex va acollir infants armenis orfes, i ara duu camí d'esdevenir un nou símbol de la presència armènia a Turquia.

L'orfenat de Gedikpasa, també conegut com a Kamp Armen, va acollir al voltant de 1.500 orfes armenis entre 1962 i 1983, any en què va tancar. L'edifici i els seus terrenys, propietat de l'Església Evangelista Armènia, van ser expropiats per l'Estat turc i van anar canviant de mans. Actualment són propietat de Fatih Ulusoy, qui havia decidit enderrocar l'orfenat per a construir-hi nous edificis.

El 6 de maig, els buldòzers van iniciar l'enderroc d'una part de Kamp Armen, però la resistència d'un grup d'activistes armenis -entre els quals l'exresident de l'orfenat Garabet Orunöz i el polític Garabet Paylan, del partit prokurd HDP- va convèncer els operaris d'aturar-ne la demolició. Ulusoy va estar d'acord a posposar l'enderroc fins que es trobés una solució al contenciós. Els activistes volen que l'edifici es preservi i que esdevingui un memorial i un espai cultural de la comunitat armènia de Turquia.

Guàrdies per a evitar la desaparició d'un símbol

Des del dia 6, grups d'activistes fan torns a l'orfenat per a evitar el retorn de les màquines. Entre ells, són actius els membres de la iniciativa Nor Zartonk ('Nou Renaixement', en armeni), una associació que reclama el lloc de la comunitat armènia en una Turquia democràtica, igualitària i allunyada del nacionalisme turc.

"L'orfenat va ser bastit pels infants dels qui van poder escapar [del genocidi] de 1915", recorda l'entitat en un comunicat. El simbolisme de Kamp Armen és gran: hi va viure l'escriptor armeni turc Hrant Dink, assassinat el 2007 per un jove ultranacionalista turc. "Som davant d'un dels testimonis més importants d'una història, d'una geografia i d'una cultura que resisteix", argumenten a Nor Zartonk.

Els activistes han aconseguit el suport d'entitats armènies de la diàspora i també d'organitzacions i de grups de veïns i estudiants d'Istanbul, no necessàriament membres de la comunitat armènia. També del partit HDP, que propugna una Turquia multicultural on siguin reconegudes i respectades totes les comunitats que hi resideixen -també l'armènia.

(Imatge: Kamp Armen, ocupat per activistes / imatge: Kamp Armen Yikilmasin.)