Notícia

El Sudan del Sud, dividit

INFORME. El Sudan del Sud s'enfronta a la seva pitjor crisi des de la seva independència del Sudan ara fa dos anys. Dos bàndols encapçalats per dos dels líders de la independència s'enfronten pel control del país. La divisió entre dinkes i nuers, al rerefons.

La inestabilitat política i militar creix cada dia que passa al país més jove del món, el Sudan del Sud. Enfrontaments entre dues faccions de l'exèrcit que van començar fa una setmana han obert el camí a més violències que estan provocant centenars de morts. El país, independitzat del Sudan tot just fa dos anys i mig, mostra alguns dels pitjors índexs de pobresa, de sanitat i d'educació del món, malgrat les seves milionàries exportacions de petroli. En un territori d'uns 620.000 quilòmetres quadrats viuen entre 8 i 10 milions de persones, agrupades en més d'una seixantena de grups ètnics.

Qui s'enfronta?

Les informacions que arriben des del Sudan del Sud apunten a una divisió de l'exèrcit entre partidaris de l'actual president, Salva Kiir Mayardit (imatge esquerra), i del seu exvicepresident, Riek Machar (imatge dreta). Tant Kiir com Machar provenen del Moviment d'Alliberament del Poble Sudanès (SPLM, sigles en anglès), l'organització politicomilitar que va encapçalar la guerra d'independència del Sudan del Sud. Tots dos havien governat plegats el país des del 2005 -quan el Sudan li va atorgar l'autonomia- fins al juliol d'enguany, quan Kiir va destituir Machar.

Per què s'enfronten?

Tots dos dirigents pugnen per la presidència de l'SPLM -que ara controla Kiir i que s'ha convertit en el gran partit del país- i, en conseqüència, per la presidència del Sudan del Sud. Al principi, Machar negava que ell estigués involucrat en les violències ni que dirigís les forces opositores a Kiir, però ahir diumenge finalment va admetre a la BBC que efectivament els rebels estan sota el seu comandament. Fa mesos que Machar acusa el president Kiir d'estar conduint el Sudan del Sud cap a la dictadura i cap al tribalisme i de no fer res per a disminuir la corrupció dins del govern. Ara, a més, l'exvicepresident ha començat a reclamar a l'exèrcit que enderroqui Kiir i que s'organitzin eleccions.

Kiir, per la seva banda, diu que Machar fa temps que està preparant-li un cop d'estat. Els contraris a Machar recorden que ell també és un líder controvertit: està acusat d'haver liderat una massacre que va costar la vida a 2.000 persones a la ciutat de Bor el 1991. Sis anys després, a més, va acceptar un acord amb el Sudan per a abandonar la rebel·lió independentista i va esdevenir conseller del president Omar al-Bashir, fins que el 2000 va tornar a agafar les armes contra Khartum.

És una lluita ètnica?

Els mitjans internacionals apunten que, de fet, l'espurna que va fer esclatar la violència van ser els enfrontaments que es van iniciar el passat dia 15 entre dinkes i nuers a la mateixa guàrdia presidencial. Els dinkes i els nuers són els dos grups ètnics principals del Sudan del Sud. Kiir és un dinka i Machar, un nuer. És difícil determinar vincles entre tots aquests fets en termes de causes i conseqüències, però de les informacions recollides per les organitzacions prodrets humans al Sudan del Sud sí que es conclou que la violència ara té una dimensió ètnica. Amnistia diu que hi ha "proves creixents que tropes i civils armats" dinkes i nuers estan matant civils "basant-se en la seva etnicitat".

Diversos experts consultats en aquest article coincideixen a dir que certament hi ha un rerefons ètnic que està sent utilitzat pels dos protagonistes principals, però que també cal tenir en compte que hi ha dinkes donant suport a Machar i, a l'inrevés, nuers a Kiir. I que els xil·luks -un altre grup ètnic- estan dividits entre els dos líders.

Quines conseqüències està tenint?

Els combats han deixat almenys 500 morts fins avui. A més, les Nacions Unides informaven ahir que els combats havien desplaçat unes 62.000 persones, entre les quals 20.000 a la capital, Juba. Machar diu que bona part del país està ara a les mans dels seus rebels, incloent-hi la regió d'Unitat, que concentra la major part de la producció de petroli. Ahir mateix, l'exèrcit sud-sudanès reconeixia que havia perdut el control de la capital d'Unitat, Bentiu. Abans, havia admès que Bor (regió de Jonglei) també escapava de les seves mans.

La desestabilització que ha generat l'enfrontament també ha possibilitat l'avenç d'un grup rebel nuer, el Moviment per a l'Alliberament del Sudan del Sud (SSLA), liderat per un excomandant de l'exèrcit, Peter Gadet. L'SSLA s'ha fet fort a la regió de Bor, i aquest perfil seu publicat a la BBC apunta que Gadet és ara un aliat de Machar, amb l'objectiu comú d'enderrocar Kiir.

Els estats de l'entorn s'hi estan involucrant?

Com és habitual en aquestes situacions, la Unió Africana ha reclamat un cessament immediat de les hostilitats o, almenys, una "treva humanitària" en ocasió del Nadal. L'organització està mediant per a evitar una escalada pitjor. En l'equip negociador hi ha ministres de Kenya, Uganda, Djibouti i Somàlia.

Alguns mitjans de comunicació han apuntat que Uganda s'estava implicant directament en el conflicte, donant suport al president Kiir. El govern ugandès ho ha negat, i el web del seu ministeri d'Exteriors assegura que les tropes ugandeses que hi ha a Juba hi són "convidades pel govern del Sudan del Sud" amb el propòsit d'evacuar els ciutadans ugandesos que resideixen al Sudan del Sud.