Notícia

A Sarawak, el Dia de l'Autogovern com a símbol de la lluita per l'autonomia

El govern del territori federat malaisi celebra per primer cop l'efemèride com a festa pública · Sarawak negocia la recuperació de competències perdudes

El govern de Sarawak celebra avui -per primer cop com a festa pública- el Dia de l'Autogovern, enmig de demandes creixents per a una autonomia més àmplia dins de Malàisia. El govern de Sarawak negocia des de fa mesos amb el de Malàisia un nou acord que ampliï les competències de Sarawak. I mentrestant, els sobiranistes reclamen el ple autogovern intern.

La celebració d'avui commemora el 53è aniversari de l'obtenció de l'autogovern de mans del Regne Unit, potència colonial de Sarawak, el 22 de juliol de 1963. Dos mesos més tard, Sarawak va acordar amb Malaia, Sabah i Singapur la fundació de Malàisia.

L'acord preveia una autonomia molt àmplia per a Sarawak i Sabah, els dos únics territoris de Malàisia situats a l'illa de Borneo -la resta del país es troba en territori continental, i de fet Singapur va abandonar la federació el 1965.

A la pràctica, Malàisia reconeix una autonomia limitada als dos països de Borneo.

El primer ministre de Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, ha aprofitat la celebració del Dia de l'Autogovern per a anunciar que el seu objectiu és recuperar tota l'autonomia que Sarawak hauria de tenir segons l'anomenat Acord dels 18 Punts de 1963, que detallava els termes en què el país entrava a formar part de Malàisia. Adenan i els sobiranistes consideren que Malàisia ha retallat injustificadament les competències previstes per a Sarawak en l'Acord dels 18 Punts, entre les quals poders financers, religiosos i lingüístics.

Adenan, però, també ha deixat clar que no persegueix en cap cas la independència de Sarawak, sinó que es recordi -i s'actuï en conseqüència- que el territori és un dels tres membres, al mateix nivell, que formen Malàisia, al costat de Malaia i Sabah.

En canvi, la Constitució de Malàisia parla de 13 estats constituents: els 11 que formen Malaia, més Sarawak i Sabah.

L'any passat, el govern malaisi va acceptar de transferir algunes competències a Sarawak i Sabah.

Mots clau: autogovern, Malàisia, Sarawak