Breu

Normandia: un pla regional per parlar el normand

El president normand anuncia la introducció de la llengua a l’escola i la creació d’una acadèmia

Un rètol bilingüe ja existent a Normandia.
Un rètol bilingüe ja existent a Normandia. Autor/a: Le Peuple Breton
El president regional de Normandia, el centrista Hervé Morin, va anunciar dissabte passat la posada en marxa d’un “pla regional” per al normand. Segons el pla, es reintroduirà aquesta variant lingüística a les escoles primàries i a la secundària s’hi proposarà una opció d’estudiar-lo. A més, es farà una enquesta sociolingüística, es crearà un atles lingüístic sonor, es finançarà un programa de recerca i es crearà una acadèmia de la llengua normanda.

Segons el president normand, per tal de “bastir la identitat normanda”, l’administració de la regió vol comunicar a la ciutadania que “cada persona es torni a apropiar d’aquesta llengua”. I en aquest sentit, proposa que es facin cafès normands i temps d’intercanvi sobre la llengua. Una altra mesura proposada per Morin serà instal·lar rètols en normand a l’entrada i sortida dels municipis.

L’oposició socialista ha retret a Morin que empri diners públics per a aquestes mesures “quan hi ha normands que dormen al carrer”.

El normand és una variant de la llengua d’oïl, que inclou el francès estàndard i tota una sèrie de varietats lingüístiques relacionades al nord de França i Valònia. El normand té reconeixement oficial a les illes de Jersey i Guernsey, al Canal de la Mànega. La llengua anglesa conté força normandismes que hi van ser incorporats després de la invasió normanda d’Anglaterra el 1066. El fenomen de l’emigració explica que el normand hagi influït fortament el francès del Quebec.

(Aquesta notícia és adaptada de Jornalet, diari occità amb qui Nationalia manté un conveni de col·laboració.)