Breu

Sturgeon cercarà abans del final de 2019 el permís per fer un segon referèndum d’independència

El líder del Partit Laborista no descarta pactar la votació més endavant si arriba al govern del Regne Unit

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Autor/a: SNP
La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, cercarà “probablement en qüestió de setmanes” el permís per celebrar un segon referèndum d’independència. Sturgeon vol que el referèndum se celebri la segona meitat de 2020. Les seves opcions principals passen per un canvi de govern al Regne Unit que porti al poder el Partit Laborista.

Perquè el govern escocès pugui organitzar un referèndum d’independència, el Regne Unit ha de transferir provisionalment a Escòcia la competència per fer-lo. És el mecanisme que es va fer servir per a la votació de 2014, en què el 55% dels escocesos van rebutjar la independència.

Cal que hi hagi un acord entre els dos governs i que les dues cambres del Parlament britànic, així com el Parlament escocès, votin a favor d’un esborrany de decret que, finalment, ha de ser aprovat per la reina.

Condició per a donar suport a un govern britànic

Davant la possibilitat que hi hagi eleccions anticipades al Parlament britànic abans de final d’any i després que es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la UE el 31 d’octubre, Sturgeon ha afegit que el seu partit, l’SNP, només donarà suport a un partit que es comprometi a acordar el referèndum d’independència.

D’acord amb les declaracions dels líders dels principals partits britànics, aquesta opció passa perquè els laboristes de Jeremy Corbyn guanyin les eleccions. Corbyn no descarta acceptar un segon referèndum, però diu que no seria durant els primers anys de la legislatura. Això enviaria la votació a 2022 com a molt aviat.

Conservadors i liberaldemòcrates s’oposen a la celebració d’un segon referèndum.

El suport a la independència arriba al 50%

La darrera enquesta publicada al Regne Unit, feta per Panelbase entre el 9 i l’11 d’octubre, situa un empat al 50% entre partidaris i detractors de la independència, excloent indecisos. En el cas d’un Brexit sense acord, el “sí” a la independència arribaria al 54%.

Mots clau: Escòcia, Nicola Sturgeon, Partit Laborista, referèndum dindependència, Regne Unit, SNP