Breu

Aprovada una llei que cerca de fer obligatori l’ús del kirguís en l’administració del Kirguizstan

La nova norma preveu un mínim d’un 60% d’emissions en la llengua pròpia del país a la ràdio i la televisió

Sadyr Japarov.
Sadyr Japarov. Autor/a: Кыргыз Республикасынын Президенти
Fa anys que les repúbliques exsoviètiques de l’Àsia Central cerquen d’elevar la posició de les llengües autòctones davant de la posició fins ara hegemònica del rus en molts àmbits. El darrer moviment en aquesta línia ha tingut lloc al Kirguizstan, on el president Sadyr Japarov acaba de signar una llei constitucional que vol fer obligatori l’ús del kirguís en el govern i l’administració del país.

La nova llei, que va ser aprovada pel Parlament el 31 de maig, estableix l’obligatorietat d’ús del kirguís en les activitats de la majoria d’agències de l’Estat —incloent-hi els àmbits educatiu, notarial i de les forces armades—, dels ajuntaments i de les empreses i organitzacions. L’administració també haurà d’emprar la llengua pròpia del país en el treball d’oficina, en els documents oficials i en les informacions sobre bens i serveis.

Si la llei s’implementa de manera efectiva, implicarà, de facto, l’obligatorietat de dominar el kirguís per a tot el funcionariat del país. Una llei anterior, de 2004, establia que el kirguís havia de ser emprat obligatòriament per les institucions de l’Estat, però només preveia que els funcionaris coneguessin el kirguís en la mesura que els fos necessari per al desenvolupament de les seves tasques.

La nova norma també cobreix l’àmbit audiovisual. Pel cap baix, hauran de ser en kirguís el 60% de les emissions de les ràdios i televisions, siguin públiques o privades.

La Constitució del Kirguizstan reconeix el kirguís com a llengua estatal, mentre que reserva al rus la consideració de llengua oficial. Tot i que això significa que, jeràrquicament, el kirguís té una consideració més elevada, a la pràctica el rus continua dominant en molts àmbits de la vida política i econòmica del país —especialment a la capital, Bixkek— i, més que més, en les relacions amb l’antic espai soviètic.