Fitxa de país

Poble tàtar de Crimea
Qırımtatarlar

Dades generals
Població
230.000 persones a Crimea (cens 2014)
Superfície
27.000 km2 (superfície total de Crimea)
Institucions
República de Crimea, Ciutat Federal de Sebastòpol (segons la Federació Russa); República Autònoma de Crimea i ciutat especial de Sebastòpol (segons Ucraïna)
Ciutats importants
Simferòpol, Bakhtxissarai
Administració estatal
Ucraïna (de jure), Federació Russa (de facto)
Llengües territorials
tàtar de Crimea, rus, ucraïnès, entre d'altres
Llengües oficials
Rus, ucraïnès, tàtar de Crimea
Cultura religiosa
Islam sunnita
Festa nacional
26 de juny (Dia de la Bandera Nacional)

Els tàtars de Crimea —cal no confondre’ls amb els tàtars del Tatarstan— són un poble autòcton de la península de Crimea, on actualment formen al voltant del 13% de la població total. La seva llengua històrica, que encara mantenen en part, és el tàtar de Crimea, tot i que durant el segle XX una part cada cop més gran d’aquest poble ha adoptat la llengua russa. Són majoritàriament musulmans sunnites.

Els tàtars de Crimea van formar-se com a poble diferenciat durant l’època del Khanat de Crimea (segles XV-XVIII). Sota l’Imperi rus (segle XIX) eren majoria demogràfica a Crimea. L’assentament progressiu de russos, ucraïnesos i altres pobles en va reduir la proporció al 35% (final del XIX) i 25% (inici de l’època soviètica).

El 1944, Stalin va deportar els tàtars de Crimea cap al centre d’Àsia i Sibèria, acusant-los d’haver col·laborat amb l’ocupació alemanya. El seu retorn massiu cap a la península no va tenir lloc fins a la independència d’Ucraïna.

Institucions

El Mejlis i el Qurultay són les dues institucions representatives principals del poble tàtar de Crimea. El Mejlis és un organisme executiu i representatiu permanent, mentre que el Qurultay fa funcions parlamentàries i només es reuneix a petició del Mejlis, com a mínim un cop cada dos anys i mig.

Ucraïna reconeix oficiament el Mejlis com a òrgan representatiu dels tàtars de Crimea. El 2016, després de l’annexió russa de Crimea, el Mejlis va ser declarat il·legal per part dels consells suprems de Rússia i de Crimea. L’organisme es troba a l’exili a Kíev i denuncia la repressió del poble tàtar de Crimea sota l’ocupació russa.

La disputa de Crimea

Crimea és objecte d'una disputa territorial entre Ucraïna i Rússia des de 2014. Ucraïna afirma que la Federació Russa es va annexionar Crimea il·legalment després d'haver-la ocupat militarment. Rússia assegura que Crimea es va escindir pacíficament d'Ucraïna i que només després va demanar el seu ingrés a la Federació Russa. El Mejlis dóna suport a la visió ucraïnesa.

(Darrera actualització: novembre 2017.)