Fitxa de país

Escòcia
Alba / Scotland

Dades generals
Població
5.404.700 habitants (estimació 2016)
Superfície
78.772 km²
Institucions
Govern escocès, Parlament escocès
Ciutats importants
Edinburg (capital), Glasgow, Dundee, Perth, Aberdeen
Administració estatal
Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord
Llengües territorials
gaèlic escocès i scots
Llengües oficials
anglès i gaèlic escocès
Cultura religiosa
Cristiana protestant presbiteriana (majoritària) cristiana catòlica (minoritària)
Festa nacional
30 de novembre (dia de Sant Andreu)

Introducció

Escòcia és un dels quatre països, o home countries, que formen el Regne Unit. Ocupa el terç nord de l'illa de la Gran Bretanya. Com a entitat política, Escòcia va emergir a l'edat mitjana, i ha mantingut la seva frontera amb Anglaterra essencialment estable fins a l'actualitat.

Escòcia, Anglaterra i Irlanda van formar una unió personal sota un mateix monarca el 1603. El Regne d'Escòcia va perdre la seva independència el 1707, quan en virtut de l'Acta d'Unió va formar el Regne Unit de la Gran Bretanya juntament amb el Regne d'Anglaterra. El Parlament d'Escòcia va deixar d'existir en aquell moment.

Escòcia va recuperar l'autonomia política i el seu propi Parlament el 1999, després que dos anys abans el poble escocès hagués aprovat el retorn de l'autogovern en referèndum.

Escòcia va celebrar el seu primer referèndum d'independència el 18 de setembre de 2014. El "no" va aconseguir el 55,3% dels vots vàlids i el "sí", el 44,7%. El 2016, després d'un acord entre els principals partits escocesos i britànics, el Parlament britànic va aprovar l'increment de l'autonomia d'Escòcia.

Llengua

La pràctica totalitat dels escocesos parlen anglès, que també és la llengua majoritària de les institucions, els mitjans de comunicació i l'escola. Escòcia compta amb dues llengües pròpies. L'scots és una llengua germànica similar a l'anglès i parlada per aproximadament 1,5 milions de persones (cens 2011). El gaèlic és una llengua cèltica parlada per 57.000 persones (2011) concentrades, sobretot, a les illes Hèbrides.

Identitat nacional

El cens escocès de 2011 va incloure per primer cop una pregunta sobre identitat nacional. El 62,4% de la població va respondre “només escocesa”, el 18,3% “escocesa i britànica”, el 8,4% “només britànica” i el 2,3% “només anglesa”.

Política i institucions

L'autonomia d'Escòcia, o devolution, és exercida a través de les institucions d'autogovern. Les dues principals són el Govern Escocès i el Parlament Escocès, que té capacitat legislativa. Les competències d'Escòcia inclouen sanitat, educació, justícia, policia, medi ambient, agricultura i pesca, turisme i transports interiors.

El principal partit d'obediència escocesa és el Partit Nacional Escocès (SNP), d'orientació de centre i centreesquerra. El seu objectiu és la independència d'Escòcia. Vol celebrar un segon referèndum d'autodeterminació. El Partit Verd Escocès (ecologista, centreesquerra i esquerra) és el segon partit independentista d'Escòcia per nombre d'escons. RISE (esquerra anticapitalista) és la tercera força independentista del país.

La resta de partits escocesos (Partit Conservador i Unionista Escocès, Partit Laborista Escocès i Liberaldemòcrates Escocesos) són part dels seus respectius partits d'àmbit britànic.

Primera ministra: Nicola Sturgeon, SNP (des de 2014)
Sistema polític: autonomia legislativa i executiva (devolution) dins del Regne Unit.
Distribució d'escons al parlament (2016). 129 membres:
Partit Nacional Escocès (SNP) - 63
Partit Conservador Escocès - 31
Partit Laborista Escocès - 24
Partit Verd Escocès - 6
Liberaldemòcrates Escocesos - 5
Sistema electoral: sistema uninominal majoritari (first-past-the-post) en 73 circumscripcions electorals i sistema de representació proporcional per a escollir els altres 56.
Govern: SNP

Enllaços

Administració

Parlament escocès www.scottish.parliament.uk
Govern escocès www.gov.scot
Partits
SNP www.snp.org
Partit Laborista Escocès www.scottishlabour.org.uk
Partit Conservador Escocès www.scottishconservatives.com
Partit Verd Escocès greens.scot
Liberaldemòcrates Escocesos www.scotlibdems.org.uk
RISE www.rise.scot
Llengua i Cultura
Portal sobre Escòcia www.scotland.org 
Bòrd na Gàidhlig - The Gaelic Development Agency www.bord-na-gaidhlig.org.uk
Mitjans de comunicació
The Herald, www.theherald.co.uk
The Scotsman www.scotsman.com
The National www.thenational.scot

(Última actualització: novembre 2017.)