Fitxa de país

Bretanya
Breizh

Dades generals
Població
4.829.968 h. (2021)
Superfície
34.023 km²
Institucions
Consell Regional de la Bretanya i Consell General del departament del Loira Atlàntic
Ciutats importants
Rennes, Nantes, Brest, Saint-Nazaire, Quimper, Lorient, Vannes
Administració estatal
República Francesa
Llengües territorials
bretó, gal·ló (llengua d'oïl)
Llengües oficials
francès
Cultura religiosa
cristianisme catòlic
Festa nacional
19 de maig (Gouel Erwan / Saint Yves)

Introducció

Bretanya és un país de l’Europa Occidental, ubicat a la península que forma el massís d’Armòrica entre el canal de la Mànega i el golf de Biscaia. El país forma part actualment de la República Francesa, on es troba dividit en dues regions administratives. Bretanya ha desenvolupat al llarg dels segles una cultura pròpia, d’arrel cèltica amb influències llatines.

Diverses onades de pobles celtes van poblar Bretanya abans i després de la dominació romana. Bretanya va quedar fora de la dominació franca i al segle IX dC els nobles Nominoé i Erispoé van consolidar la independència del ducat de Bretanya, que va mantenir l’autonomia política fins al segle XVI, quan va quedar incorporat a França.

A final del segle XIX Bretanya va viure un reviscolament de l’interès per la seva cultura i, a principi del XX, va tenir lloc el naixement del nacionalisme bretó modern. A partir de la dècada de 1960, el bretonisme cultural, lingüístic i polític —tant autonomista com independentista— va esdevenir una força amb presència i protagonisme continuats en la societat bretona.

Llengua

El bretó és l’únic idioma de la branca cèltica que es parla en territori no insular, i és la llengua històrica i nacional del poble bretó. A causa d’un procés continuat de francesització, la proporció de bretons que parlen la llengua ha anat minvant, fins al punt que el 2018 (Enquesta Sociolingüística de Bretanya) el bretó era parlat per poc més del 5% de la població, és a dir unes 210.000 persones. L’edat mitjana dels parlants era de 70 anys. Tanmateix, el seu ensenyament en algunes escoles públiques i als centres educatius de la xarxa associativa Diwan garanteix que, pel cap baix, diversos milers d’infants i adolescents l’aprenguin anualment.

Els parlants de bretó es concentren en la meitat occidental del país, amb l’excepció d’un nucli d’unes 10.000 persones a la ciutat de Rennes. Diversos milers de persones a la ciutat de París també parlen bretó, com a producte de l’emigració.

A la meitat oriental de Bretanya es parla, tradicionalment, el gal·ló, una varietat lingüística de les llengües d’oïl, de les quals forma part, també, el francès estàndard. Segons l’Enquesta Sociolingüística de Bretanya, el 2018 el 5% de la població bretona —al voltant de 190.000 persones— parlaven gal·ló. Aquesta llengua no s’ensenya a l’escola, de manera que la seva transmissió depèn de manera pràcticament exclusiva d’una transmissió familiar minsa.

Identitat nacional

Segons un sondeig de 2013 d’IFOP per a la revista Bretons, el 37% de la població bretona es defineix com a “bretona primer” i el 46%, “francesa primer”. El mateix estudi d’opinió recull que el 44% dels bretons volen la reunificació del país (el 36% hi estan en contra) i el 18%, la independència.

Un sondeig de 2000 de CSA per al diari Le Télégramme situava els independentistes al 23%.

El 2018, l’associació Dibab va encarregar un sondeig a TMO segons el qual el 40% dels bretons eren favorables al fet que Bretanya tingués representació directa a l’esfera internacional (39% en contra) i el 35%, al fet que tingués autonomia legislativa (49% en contra). En el mateix sondeig, aproximadament la meitat de les persones enquestades eren favorables a la reunificació (el 30% hi eren contràries).

Política i institucions

Bretanya està dividida en dues regions administratives. La regió de Bretanya agrupa quatre dels cinc departaments bretons (Ille i Vilaine, Costes d’Armor, Morbihan i Finisterre) mentre que el cinquè (Loira Atlàntic) es troba dins de la regió del País del Loira. Aquesta separació data de 1941 i va ser consolidada en les successives organitzacions regionals franceses de 1956, 1972 i 2015. El nacionalisme bretó la considera il·legítima i reivindica la reunificació dels cinc departaments bretons.
 
La regió administrativa de Bretanya està regida pel Consell Regional, una assemblea formada per 83 membres elegits per sufragi universal cada sis anys. El Consell Regional té un govern encapçalat per un president o presidenta. El Consell Regional té competències executives, però no legislatives, en desenvolupament econòmic, promoció del bretó i el gal·ló, cultura, transports, medi ambient i esports, entre altres.

El departament del Loira Atlàntic està regit per un Consell Departamental amb 31 membres, elegits igualment per sufragi universal cada sis anys. Està regit per la Comissió Permanent (govern del Consell), encapçalada per un president o presidenta. Els departaments tenen competències executives en matèries de benestar social, treball, biblioteques i arxius, cultura i educació, urbanisme, turisme i medi ambient, entre altres.
 
La política bretona està dominada tradicionalment pel Partit Socialista francès (PS). Pel que fa als partits bretons, els dos principals per suport electoral durant la darrera dècada han estat la Unió Democràtica Bretona i Per Bretanya:
 
La Unió Democràtica Bretona (UDB) és un partit de centreesquerra i ecologista. Fundat el 1964, és el més antic entre els que estan en actiu. Acostuma a tenir representació al Consell Regional. Defensa un estatut particular per a una Bretanya reunificada, amb autonomia legislativa, en el marc d’una França federal. Forma part de Regions i Pobles Solidaris i de l’Aliança Lliure Europea.

Per Bretanya (PLB) és un partit de centreesquerra fundat el 2010 per l’alcalde de Carhaix, Christian Troadec. Defensa l’autonomia legislativa i fiscal de Bretanya i la reunificació.
 
Altres partits i organitzacions amb un suport inferior són:
 
El Partit Bretó (PB) és un partit centrista fundat l’any 2000. Propugna la reunificació i la sobirania de Bretanya en el marc d’una Europa federal. L’autonomia dins de França seria un pas intermedi.

Les dues branques sorgides de Breizhistance, partit independentista d’orientació socialista fundat el 2009 a partir d’una part de la militància d’Emgann: Douar ha Frankiz (DHF) i War-Sav.


REGIÓ DE BRETANYA
Capital: Rennes
President: Loïg Chesnais-Girard (PS, des de 2017).
Sistema polític: regió amb autonomia executiva però no legislativa dins de la República Francesa.
Distribució d'escons al Consell Regional (eleccions 2021). 83 membres:
La Bretagne avec Loïg* (centreesquerra, inclou Partit Socialista, Partit Comunista, Per Bretanya i altres partits i independents d'esquerra, regionalistes i ecologistes) – 40
Hissons Haut la Bretagne (centredreta, inclou Els Republicans i altres partits de centredreta) – 14
Bretagne d'Avenir (centreesquerra, inclou Europa Ecologia Els Verds, UDB i altres partits d'esquerra i ecologistes) – 12
Nous la Bretagne (centre, inclou LREM i diversos partits des del centedreta al centreesquerra) – 9
Reagrupament Nacional (extrema dreta nacionalista francesa) – 8

*Pel nom del candidat i president (2017-) Loïg Chesnais-Girard.

Sistema electoral: proporcional
Govern: La Bretagne avec Loïg

DEPARTAMENT DEL LOIRA ATLÀNTIC
Capital: Nantes
President del consell general: Michel Ménard (PS, des de 2021).
Sistema polític: departament de la regió del País del Loira, dins de la República Francesa (unitària)
Distribució dels consellers generals (2021). 62 membres:
Majoria de govern
Diversos d'esquerres - 16
Partit Socialista - 15
Europa Ecologia Els Verds - 4
Altres ecologistes - 1

Oposició
Diversos de dretes - 17
Els Republicans - 5
Unió de Demòcrates i Independents - 4

Enllaços

Administració i institucions
Regió de Bretanya bretagne.bzh
Departament del Loira Atlàntic loire-atlantique.fr
Oficina Pública de la Llengua Bretona brezhoneg.bzh

Moviment associatiu per la llengua i la cultura
Institut Cultural de Bretanya skoluhelarvro.bzh
Diwan (escoles immersives) diwan.bzh
Div Yezh div-yezh.bzh
Mignoned ar brezhoneg mignoned.bzh
Kevre Breizh twitter.com/KevreBreizh

Altres associacions bretonistes
Bretagne Réunie / Breizh Unvan bretagnereunie.bzh
À la bretonne alabretonne.com

Mitjans de comunicació
Le Telegramme letelegramme.com
Bretons bretons.bzh
7 Seizh 7seizh.info
Brezhoweb brezhoweb.com
Breizh Info breizh-info.com
NHU Bretagne nhu.bzh
Al Liamm alliamm.bzh

(Darrera actualització: agost 2023.)