Notícia

El Govern de Gal·les donarà 750.000 € per a la creació d'un servei de notícies en gal·lès

Després del fracàs del projecte d'Y Byd, un diari en paper, el Govern ha decidit apostar perquè una publicació que ja existeix, el setmanari Golwg, converteixi el seu lloc web en el primer servei de notícies en gal·lès a la xarxa.

Sembla que, finalment, Gal·les no tindrà un diari imprès en gal·lès, però en canvi la principal publicació del país, el setmanari Golwg (traduït com 'Opinió', o 'Panorama'), rebrà un fort impuls per a consolidar la seva versió en paper i iniciar un servei de notícies al seu lloc web.

Es tracta d'una bona notícia per a la llengua gal·lesa, que tot i haver protagonitzat un increment d'ús durant els darrers anys i una considerable revitalització, no gaudeix encara d'una gran presència als mitjans de comunicació. Precisament Golwg, propietat d'una petita empresa independent, és la principal publicació del país en gal·lès, i malgrat tot té un índex de vendes modest, al voltant dels 4.000 exemplars setmanals, segons explica Eurolang.

El Govern gal·lès, format per la coalició entre el partit Laborista i el Plaid Cymru, va rebre força crítiques quan el mes de març va anunciar que no aportaria els fons necessaris per posar el diari Y Byd en funcionament, ja que no el consideraven un projecte viable. Prèviament, una campanya cívica havia aconseguit engrescar a donants i futurs subscriptors del diari, però l'ajuda del Govern era imprescindible per començar.

En aquest cas, el Govern s'ha compromès a subvencionar Golwg amb 200.000 lliures anuals durant tres anys, un total d'uns 750.000 euros.

El gal·lès, que és una de les llengües cèltiques, el parlen 500.000 persones aproximadament, gaudeix de reconeixement legal a Gal·les i s'estudia a les escoles. És, potser, una de les llengües minoritzades del Regne Unit que més es parla al carrer.

Més informació: