Notícia

El president de Madeira consultarà els ciutadans sobre l'autonomia de l'arxipèlag respecte Portugal

Alberto Jõao Jardim vol que 'es clarifiquin les competències' de l'Estat i les d'aquesta regió autònoma · Dimarts parlava d'un referèndum, però dimecres va matisar que volia convertir les properes eleccions legislatives en un plebiscit · El president ja havia dit a principis d'any que recolzaria la independència el dia que 'el poble la demani'.

Madeira podria anar a les urnes per pronunciar-se sobre l'autonomia de les illes, segons ha anunciat aquesta setmana el seu president, Alberto Jõao Jardim. Dimarts, en una visita a Veneçuela, va anunciar que el Govern convocaria un referèndum perquè els ciutadans de Madeira ratifiquin o rebutgin la proposta de reforma constitucional feta pel Parlament de l'arxipèlag. Ahir dimecres, però, el president va matisar aquestes declaracions i va dir que vol convertir les eleccions legislatives de 2009 en un "plebiscit" sobre la proposta de revisió constitucional que farà el parlament, segons informa Notícias Lusa.

"Aprovarem al Parlament de Madeira una proposta de revisió constitucional perquè al si de la pàtria portuguesa es clarifiquin les competències de l'estat i de la regió autònoma", van ser les paraules del president, citat pel diari Público. L'oposició, al mateix Parlament, ha censurat aquestes declaracions, tot dient que l'autonomia de Madeira no té permès de fer referèndums sobre matèria constitucional.

Tal i com recorda Vieiros, Jõao Jardim va fer unes declaracions el gener passat sobre l'autonomia de Madeira, tot dient que recolzaria "el poble el dia que es volgués independitzar de Portugal". Tot i no considerar-se independentista, va assegurar que vol un altre sistema autonòmic, "que Lisboa no accepta, per simple autoritarisme absurd".

L'arxipèlag de Madeira és una de les regions autònomes de Portugal, juntament amb les illes Açores. Té els seus propis estatuts polítics i administratius, així com Govern i Parlament propis. Després d'una reforma constitucional l'any 2006, la figura tradicional de ministre de la República, que representava l'Estat a l'arxipèlag, ha estat substituïda pel representant de la República, que gaudeix de menys poders.

Més informació: