Notícia

Nou intent de les Nacions Unides de resoldre la disputa del nom entre Macedònia i Grècia

L'enviat especial de les NU proposarà el nom 'Macedònia del Nord' · Atenes topa amb les protestes del Govern macedoni, que demana una major protecció de la seva comunitat · Ban Ki-Moon adverteix a Skopje que abans de tocar aquesta qüestió cal resoldre la disputa pel nom.

Matthew Nimetz, el mediador de les Nacions Unides encarregat de la disputa entre Atenes i Skopje per la qüestió del nom de Macedònia, es reuneix de nou aquesta setmana amb els líders dels dos estats per mirar d'arribar a un acord. La proposta de Nimetz serà que l'Antiga República Iugoslava de Macedònia, un nom no acceptat pels macedonis, sigui anomenada Macedònia del Nord, o alguna variació d'aquesta fórmula. L'objectiu és que l'Estat grec se senti còmode amb la nova denominació, cosa poc fàcil ja que Atenes considera que qualsevol menció a la paraula Macedònia -que també és el nom d'una regió a Grècia- permetria a Skopje reclamar la porció de terra grega.

Aquesta ronda de converses, de caràcter informal, està pensada per preparar el terreny de cara a l'Assemblea General de les Nacions Unides que se celebrarà la tardor vinent i en la qual, segons informa BalkanInsight.com, els Estats Units tenen un especial interès en què es resolgui aquesta disputa i s'avanci en el camí de l'ingrés de Macedònia a l'OTAN, camí fins avui bloquejat per Grècia. La mateixa font assegura, basant-se en mitjans de comunicació grecs, que les autoritats gregues consideren que la reunió amb Nimetz no ha de canviar pas les coses, ja que la seva postura no ha variat.

Aquesta reunió, que tindrà lloc dijous i divendres, arriba pocs dies després que Nikola Gruevski, primer ministre macedoni, protagonitzés una campanya d'enviament de cartes a l'OTAN, l'OSCE i l'ONU per demanar que Grècia reconegui la minoria macedònia que viu a aquest país i, de retruc, posar pressió sobre la disputa del nom. Ara, Ban Ki-Moon ha contestat a Gruevski que, abans d'entrar en aquesta i d'altres qüestions, caldrà resoldre la disputa sobre el nom. Nimetz, d'altra banda, s'ha desentès del tema tot dient que la seva feina es limita a trobar una denominació oficial que satisfaci a les dues parts.

Més informació: