Notícia

Cap progrés en les converses entre Macedònia i Grècia

Grècia bloquejarà indefinidament l'ingrés de Macedònia a la Unió Europea · Skopje demana que s'incorporin altres qüestions a les negociacions mediades per l'ONU, com per exemple el reconeixement de l'església ortodoxa macedònia.

"No hi pot haver camí Europeu o Euro-Atlàntic sense una resolució prèvia sobre la qüestió del nom, que és la base d'unes bones relacions entre veïns". Aquestes eren les paraules del ministre grec d'Afers Exteriors, Dora Bakoyannis, en unes declaracions recollides per SETimes.com. D'aquesta manera, s'allunyen de nou les esperances per a una resolució negociada del conflicte entre Grècia i Macedònia. La ronda de converses que va iniciar la setmana passada el mediador de les Nacions Unides encarregat d'aquesta qüestió, Matthew Nimetz, només ha servit per reafirmar les posicions de cadascun dels bàndols.

El primer ministre macedoni, Nikola Gruevski, va reiterar després de la reunió la seva aposta per mantenir com a nom 'República de Macedònia' a escala internacional, i adoptar una fórmula especial diferent només per a les seves relacions bilaterals amb Grècia, i evitar així les traves que Atenes posa a l'hora d'acceptar que el seu país veí porti un nom tradicionalment hel·lènic com és Macedònia.

El Govern grec, alhora, es va negar en rodó a la proposta de doble denominació, i va repetir que només acceptarà un únic nom, amb un determinant geogràfic concret, un criteri que coincideix amb la proposta de Matthew Nimetz: Macedònia del Nord. Tanmateix, Atenes no ha volgut fer públic el seu suport a la proposta de les NU, i s'ha limitat a dir que Macedònia no té la intenció de resoldre la disputa del nom, una acusació que també Gruevski fa al seu homòleg grec.

A la mateixa disputa sobre el nom s'hi afegeix les reivindicacions del primer ministre macedoni per vincular aquesta qüestió a la situació de la minoria macedònia que viu a Grècia. Fa unes setmanes que Gruevski ha estat enviant cartes a diversos organismes internacionals per tal de reclamar el reconeixement oficial de la comunitat macedònia a Grècia, l'existència de la qual Atenes nega sistemàticament. Ara, el primer ministre ha demanat per carta a Nimetz que en el transcurs de les converses sobre la disputa pel nom també s'hi tracti l'estatus de l'església ortodoxa macedònia a Grècia, que segons Gruevski està "aïllada" com a conseqüència del bon enteniment entre les esglésies sèrbia i grega.

Més informació