Notícia

Els turcoxipriotes veuen possible la reunificació de l'illa 'a finals del 2008 o mitjans 2009'

Optimisme pels compromisos presos durant les dues primeres trobades oficials entre els líders de la part grega de Xipre i la turca · Ja hi ha principis d'acord en temes tan controvertits com l'estructura de l'Estat i la presència de tropes turques.

El procés de pau a Xipre segueix creant expectatives; cada nova passa fa veure més a prop la reunificació de les dues meitats de l'illa, separades des de l'any 1974. Les conclusions de la primera reunió, dijous passat, on s'hi tractaven temes centrals per a resoldre el conflicte, són completament optimistes. El primer ministre turcoxipriota, Ferdi Sabit Soyer, va declarar que la reunificació podria tenir lloc "a finals del 2008 o mitjans 2009", ja que les negociacions en curs "cobreixen no només l'administració, sinó tots els aspectes del problema xipriota".

De fet, durant la reunió de dijous es va tocar un dels temes més conflictius: la retirada de les tropes turques que des de la invasió ocupen el nord de l'illa. Els líders turcoxipriotes han acceptat acordar un calendari sobre la retirada dels soldats, si bé ja han dit que en mantindran un nombre reduït que actuarà de "garant de la seguretat".

D'altra banda, el president del Xipre grec, Demetris Christofias, va tornar a demanar bona voluntat al costat turc, i va dir que l'acord depèn de la cooperació de l'Estat turc "cap a una solució justa, viable i funcional".

També l'ONU considera que les converses de dijous van ser "fructíferes". El seu secretari general, Ban Ki-moon, va demanar als dos líders xipriotes "lideratge polític amb sentit de flexibilitat i saviesa", flexibilitat especialment necessària, va dir, quan es discuteixin les qüestions de poder compartit, Govern i drets de propietat. D'altra banda, l'enviat especial de l'organisme internacional per aquest conflicte, Alexander Downer, va anunciar que, en principi, l'ONU no establirà un pla per a la reunificació sinó que esperaran que el procés surti de la voluntat dels responsables polítics.

Més informació: