Notícia

Els independentistes revaliden el seu lideratge al Quebec i eviten la majoria absoluta dels conservadors

Les eleccions federals a l'Estat canadenc celebrades ahir donen la victòria a l'actual primer ministre conservador, Stephen Harper, que no aconsegueix la majoria absoluta a causa de l'àmplia victòria del Bloc Quebequès al Quebec, amb 50 escons sobre 75.

El Bloc Quebequès (BQ), el partit independentista del Quebec, continua sent la tercera força política del Canadà i la primera del Quebec després de les eleccions federals d'ahir dimarts, que determinaran la distribució de forces a la Cambra dels Comuns. De les 75 circumscripcions electorals uninominals del Quebec, el Bloc se n'ha endut 50, molt per davant del Partit Liberal (13) el Partit Conservador (10) i del Nou Partit Democràtic (NDP) i d'un candidat independent (1 circumscripció cadascú).

El partit guanyador, a escala estatal, ha estat el conservador, amb un total de 143 circumscripcions electoral -ridings, com en diuen al Canadà- sobre 308. El segueixen els liberals amb 76, el Bloc Quebequès amb 50, l'NDP amb 37, i dos independents. D'aquesta manera, el partit de l'actual primer ministre del Canadà, Stephen Harper, renova el seu càrrec, però no aconsegueix l'objectiu de la majoria absoluta, en bona mesura com a conseqüència d'una forta pèrdua de vots al Quebec.

Ara mateix, els independentistes quebequesos tenen una millor posició, proporcionalment, a la cambra legislativa estatal que a la nacional, on el Partit Quebequès -el nom que rep el Bloc quan es presenta a les eleccions quebequeses- és la tercera força política.

Els mitjans canadencs i quebequesos defineixen el líder del Bloc, Gilles Duceppe, com un dels actors més presents durant la campanya, amb enfrontaments directes amb Harper en qüestions com els ajuts econòmics a les arts, les polítiques penitenciàries i la crisi financera.

"La nació quebequesa ha parlat, i és clar que no estarà satisfeta només amb un reconeixement simbòlic", ha declarat Duceppe després de conèixer els resultats dels comicis. "Aquesta nació té una llengua, i aquesta llengua és el francès". Durant la campanya s'han celebrat dos debats electorals amb els líders de les principals forces: un en anglès i l'altre en francès. Canadà reconeix l'oficialitat de les dues llengües a tot el territori, excepte al Quebec, on el francès és l'única llengua oficial.

Poca presència dels pobles indígenes
Pel que fa a la qüestió dels pobles indígenes de l'Estat canadenc -inuits, metis i amerindis- ha estat completament absent de la campanya electoral, tot i ser l'any que el Govern, en un esdeveniment històric, demanava perdó als pobles indígenes del país. Intentant trencar aquest silenci, els representants dels aborígens han dut a terme diverses iniciatives: una líder inuit ha formulat dotze preguntes als partits contendents; el Consell Nacional Métis ha manifestat la seva "impaciència" per treballar amb el nou executiu; i l'Assemblea de Primeres Nacions, que representa els pobles amerindis del Canadà, ha respost les preguntes dels electors sobre qüestions dels pobles indígenes.

Més informació: