Notícia

El Govern tibetà a l'exili segueix apostant per la via autonomista del dalai lama

Per primera vegada un document oficial de la institució, en aquest cas la carta de recomanacions, contempla la possibilitat de 'lluitar per una independència completa' del país dels Himàlaia en cas que la via del diàleg amb Pequín no doni resultats en un futur proper · Els delegats reafirmen l'aposta per la no-violència.

Finalment no hi haurà un canvi significatiu en l'estratègia dels dirigents tibetans pel que fa al futur del Tibet i el seu encaix dins de la Xina, o almenys no de moment. Fa unes setmanes el dalai lama, líder polític i espiritual dels tibetans, va anunciar que "es rendia" en la permanent seva aposta per la "via moderada" per resoldre el conflicte, i que de cara a la propera reunió del Govern a l'exili deixava la porta oberta a opcions "més ambicioses", com l'exigència del dret a l'autodeterminació.

Aquesta reunió ha tingut lloc la darrera setmana, durant la qual gairebé 600 delegats tibetans vinguts d'arreu del món s'han trobat a Dharamshala, al nord de l'Índia, per acordar els termes de la nova estratègia respecte la qüestió del Tibet, i més específicament sobre la relació que el dalai lama establirà a partir d'ara amb Pequín. Aquest diumenge se n'han fet públics els continguts, en forma de recomanacions al dalai lama, de caràcter no vinculant: els líders tibetans recolzen la via moderada per demanar més autonomia i reiteren la via de la no-violència, però alhora deixen clar que cal abandonar el procediment d'enviar portaveus a Pequín per mantenir converses, i expressen l'esperança per un canvi d'actitud de la Xina.

Com a concessió als sectors que demanen la independència completa, tanmateix, el document resultant deixa una porta oberta a la reivindicació de la independència, a través de la frase següent: "[durant la reunió] s'ha expressat fortament la idea de lluitar per una independència completa o l'autodeterminació si no s'obté cap resultat [en el diàleg amb Pequín] en un futur proper", segons publica Le Monde.fr.

En la roda de premsa posterior a la trobada, aquest diumenge, el dalai lama va advertir del "gran perill" que corre la comunitat tibetana i, com és habitual, va fer una crida a la comunitat internacional per assistir el seu país. I d'altra banda, una vegada més Pequín el va acusar d'estar fent una campanya velada a favor de la independència.

Més informació: