Notícia

Turquia evidencia de nou les seves contradiccions lingüístiques

BREUS. La cadena estatal de televisió talla l'emissió quan un diputat kurd parla amb la seva llengua, pocs dies després que Erdogan fes un míting amb el mateix idioma.

Una vegada més, els kurds són víctima de l'arbitrarietat amb què l'Estat turc afronta la seva diversitat lingüística. Ahmet Turk, diputat kurd del Partit de la Societat Democràtica (DTP) a l'Assemblea de Turquia, estava parlant en llengua turca a la cambra davant dels altres diputats kurds quan, en motiu de la setmana per a les llengües amenaçades declarada per la UNESCO, va canviar al kurd amb les següents paraules: "per tal de demostrar que no hi ha res a témer en usar altres llengües i en emfatitzar la germanor de les llengües durant el Dia Internacional de la Llengua Materna, deixeu que continuï en Kurd". Automàticament, la televisió estatal que feia la transmissió en directe va tallar la connexió.

A la cambra, però, Turk va continuar, davant l'ovació dels seus col·legues, i va dir: "els kurds han estat oprimits durant molt de temps perquè no sabien cap altra llengua. Em vaig prometre que un dia parlaria la meva llengua materna en una reunió oficial".

El president de l'Assemblea, Koksal Toptan, ha recriminat el polític kurd, però ha afirmat que no serà castigat. Altres diputats s'han referit a l'actuació de Turk com "una provocació". Els kurds han assenyalat que precisament aquest dissabte el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va pronunciar unes quantes paraules en kurd en començar un míting electoral, sense ser reprovat per ningú.

Més informació: