Notícia

El Parlament escocès debat sobre el referèndum d'independència de Salmond

Els partits unionistes tanquen files per bloquejar els plans del primer ministre d'Escòcia per celebrar una consulta el 2010 · Els independentistes de l'SNP, al Govern, repten els seus rivals a donar llibertat de vot als diputats, després que la setmana passada un parlamentari 'libdem' es postulés a favor del referèndum.

Laboristes, liberaldemòcrates i conservadors s'entesten a impedir que els escocesos puguin decidir a les urnes si volen separar-se del Regne Unit o no. El LibDem té previst presentar una esmena a la sessió de demà dijous del Parlament d'Escòcia en la qual vol forçar, amb els vots de la resta de partits unionistes, el Govern d'Alex Salmond perquè abandoni la idea del referèndum fins després de les eleccions del 2011.

El lider libdem, Tavish Scott, afirma que "no estem en contra del referèndum, en principi, però sí en contra de perdre el temps en aquesta qüestió, enlloc de combatre la recessió", segons recull BBC. Aquesta ha estat la resposta de Scott a la crida d'un dels diputats del seu partit, John Farquhar Munro, que va mostrar-se a favor del referèndum fa tan sols uns dies. Munro, que va declarar que s'havia de fer el referèndum "com més aviat millor", serà un dels diputats que demà haurà de votar a favor o en contra de la proposta del seu propi partit.

Donada aquesta situació, i comptant que hi hagi casos similars dins les files tant laboristes -fa uns mesos l'exlíder d'aquesta formació també va demanar la celebració de la consulta- com conservadores, diverses veus des de l'SNP han convidat els partits unionistes ha donar llibertat de vot als seus diputats, és a dir, que no estableixin disciplina de vot. Aquesta és l'única opció dels independentistes, tot i ser el partit majoritari a la cambra, amb 47 escons d'un total de 129- ja que un front unionista sumaria més.

Brian Adam, de l'SNP, va respondre els arguments de la oposició dient que "com més competències econòmiques i financeres tingui Escòcia, més capaç serà de superar la crisi econòmica".

'Fan el ridícul'
El debat de demà, però, no es limita a la qüestió del referèndum, sinó que es tracta d'un debat impulsat pel Labour i titulat "Incompliments del Govern escocès". El mateix Adam titllava de "ridícula" la posició dels unionistes davant d'aquest debat: "mentre ens ataquen pel nostre fantàstic historial de compliment de polítiques, es confabulen per evitar que complim amb aquest compromís del nostre programa electoral".

Imatge: Interior del Parlament escocès, a Holyrood, Edimburg.

Més informació:

Més informació a la Fitxa d'Escòcia.