Notícia

El Parlament Europeu retira la crítica a la immersió lingüística

La cambra aprova un text favorable al multilingüisme, que substitueix una resolució proposada fa un mes pel Partit Popular Europeu que atacava el model d'immersió lingüística als territoris amb més d'una llengua oficial · El text ha estat impulsat per eurodiputats catalans i bascos.

Un nou informe aprovat ahir pel Parlament Europeu convida els Estats membres a "salvaguardar el multilingüisme" en els territoris amb més d'una llengua oficial. El text va ser iniciativa dels eurodiputats pulsat pels eurodiputats Maria Badia (PSC), Ignasi Guardans (CiU) i Raül Romeva (ICV), catalans, i el basc Mikel Irujo (EA), i va ser plantejat com a resposta a la votació plantejada fa unes setmanes pel Partit Popular Europeu (PPE), que posava en qüestió la immersió lingüística a Catalunya i el País Basc i reivindicava el dret de poder escollir el castellà com a llengua d'escolarització.

La nova proposta, que ha obtingut el suport de 335 eurodiputats, mentre que 279 hi han votat en contra, és una reivindicació del multilingüisme i, respecte el text del PPE, elimina algunes clàusules proposades per l'eurodiputat popular Luis Herrero-Tejedor, com per exemple el paràgraf que diu que "cap escolar podrà ser privat de l'ensenyament en la llengua oficial de l'Estat". Els membres del Partit Popular espanyol, com Herrero-Tejedor, havien estat els principals impulsors de l'esborrany anterior. Segons Eurolang, alguns diputats del PPE també han votat a favor del nou text, com és el cas des representants hongaresos.

EBLUL, organització de defensa de la diversitat lingüística i les llengües minoritzades a Europa ha manifestat la seva satisfacció per la decisió i ha subratllat "l'efectivitat" del seu 'lobbying', després de fer diverses propostes en les comissions sobre multilingüisme dins de l'activitat del Parlament Europeu.

Més informació: