Notícia

L'Aliança Lliure Europea referma el seu suport a l'ampliació interna de la UE

La formació europea, que aglutina més de trenta partits independentistes i autonomistes, celebra a Barcelona la seva cinquena assemblea general · Nelly Maes, presidenta del grup, ha anunciat les noves incorporacions, entre les quals hi ha formacions frisones, sud-tiroleses i gitanes.

Amb l'eslògan "Fent créixer Europa", partits independentistes i autonomistes s'han reunit entre el 26 i el 28 de març a Barcelona per celebrar l'assemblea general de l'Aliança Lliure Europea (ALE), l'única formació política europea que reivindica obertament el dret de l'autodeterminació de les nacions sense estat. La reunió, que ha estat organitzada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha girat sobretot entorn a la idea de l'ampliació interna de la Unió Europea, és a dir, la formació de nous Estats a partir d'Estats membres.

En la declaració final, Nelly Maes, presidenta de l'ALE, ha fet una valoració positiva dels cinc anys d'existència del partit, i ha assenyalat que la formació "no només representa minories i nacions i regions sense Estat, sinó també nous estats emergents, com els Països Catalans, Escòcia i Gal·les". Maes ha subratllat la necessitat que el partit tingui un caire "més social", tot demanant que els partits grans mostrin la seva solidaritat amb els més petits.

Maes ha dit que "Europa hauria de créixer i a més fer-se gran, hauria de ser més verda" -al Parlament Europeu ALE es presenta en coalició amb Els Verds- "i més social". El partit anuncia també la seva decisió "d'abraçar els Estats petits, que són una minoria dins de l'Europa dels 27".

D'altra banda, durant l'assemblea general s'han anunciat els partits que situen el nombre de membres en 40. Es tracta de Die Friesen ('Els Frisons', poble frisó a Alemanya), Strana Regiónov Slovenska (SRS, 'Partit Regional Eslovac', formació multiètnica d'Eslovàquia) i Sued Tiroler Freiheit ('Llibertat Sud-Tirolesa', del Tirol del Sud). A més, nous partits s'hi incorporen com a observadors: Südschleswigschen Wählerverbandes (SSW, representen les minories frisona i danesa a l'estat alemany de Schleswig-Holstein); Lista per Fiume-Lista za Rijeku (autonomistes de la ciutat de Rijeka, a Croàcia); Partit dels Gitanos Hongaresos (MMRÖP); Movimento per l'Indipendenza della Sicilia (MIS, independentistes sicilians); Wendische Volkspartei (SLS, Partit Popular Wend, representa la minoria sòrab als estats de Saxònia i Brandemburg) i Die unabhänginge Kraft für Ostbelgien (ProDG, Força Independent per Bèlgica occidental).

Actualment, la coalició ALE-Verds té 43 eurodiputats, sis dels quals formen part de l'Aliança Lliure Europea. Alguns dels partits més significatius són el Partit Nacional Escocès (2 escons), el Plaid Cymru, Eusko Alkartasuna i ERC.

Més informació: