Notícia

La victòria dels nacionalistes turcs a Xipre del Nord complica la reunificació de l'illa

El Partit d'Unitat Nacional, guanyador de les eleccions parlamentàries, és partidari de la creació de dos Estats separats, tot i que el seu líder ha anunciat el suport a les negociacions actuals · Es produirà la cohabitació entre el president Mehmet Alí Talat, favorable a la solució federal, i el nou Govern.

Els resultats de les eleccions parlamentàries celebrades aquest cap de setmana a Xipre del Nord, -Estat reconegut només per Turquia- portaran de ben segur a una nova fase en el procés de reunificació de l'illa entre la meitat grega, al sud, i la turca, al nord. El partit que des d'ahir té majoria al Parlament turcoxipriota, el Partit d'Unitat Nacional (UBP, amb el 44% de vots), s'inclina per la creació de dos Estats diferenciats més que no pas per un sol Estat federal, la línia en què actualment treballen el president del l'Estat grecoxipriota, Demetris Christofias, i el seu homòleg del nord, Mehmet Alí Talat.

El líder de l'UBP, Dervis Eroglu, ha declarat que dóna suport a les negociacions en curs, i ha anunciat que nomenarà un delegat perquè acompanyi Mehmet Alí Talat -el mandat del qual acaba l'any 2010- a les noves reunions que se celebrin amb la part grecoxipriota i l'enviat especial de les Nacions Unides. Una de les prioritats del partit guanyador és el reconeixement internacional del país, que ara es limita a Turquia, "la mare pàtria" segons el mateix Eroglu.

La formació del president Talat, el Partit Republicà Turc (CTP), ha obtingut un 30% de suport, una davallada significativa respecte les darreres eleccions. Els mitjans turcs i grecoxipriotes atribueixen la caiguda a la crisi econòmica i la manca de progressos en les negociacions amb la part grega. Segons Bianet, Talat ja ha advertit que si el nou Govern no dóna suport a la seva aproximació, hi haurà "conflictes d'autoritat". També Demetris Christofias ha assegurat, segons informa Today's Zaman, que una victòria de l'UBP "dificultaria les converses".

El procés de reunificació de l'illa -dividida des de l'any 1974- va reprendre embranzida el febrer del 2008, amb l'elecció de Demetris Christofias al capdavant del Govern grecoxipriota. Christofias i Talat van començar llavors una ronda de converses, sota els auspicis de les Nacions Unides, per mirar de resoldre el conflicte sobre la base d'un sol Estat compost per dues entitats federades. El procés ha anat més lent del que s'entreveia en un principi, amb desacords significatius en qüestions delicades com la propietat de la terra després del desplaçament forçós de població o la presència de les forces armades turques.

Més informació: