Notícia

Un partit independentista del Caixmir participarà a les eleccions índies després de 20 anys demanant l'abstenció

Els líders secessionistes havien demanat sempre el boicot a les eleccions anteriors, però la participació ha crescut durant els darrers anys · Sajad Lone, fill d'un històric de l'independentisme del Caixmir, diu que es presenta 'per dir als parlamentaris indis que el poble del Caixmir no vol estar amb ells'.

Canvi d'estratègia a les files independentistes del Caixmir. Per primera vegada d'ençà de la revolta del 1989, un partit que demana la secessió del Caixmir sota administració índia, participarà a unes eleccions generals. Es tracta de la Conferència Popular, el partit que lidera Sajad Lone, que considera que és hora de "desfer-se" de polítiques "velles i fallides". Lone fa referència així a la tradició dels grups secessionistes de demanar el boicot a totes les eleccions índies, que neguen així l'autoritat del Govern indi al Caixmir.

Però Sajad Lone ja no ho veu així. "La gent em pregunta a qui represento després que el 75% de la gent del meu territori participés a les eleccions", explica el líder de la Conferència Popular, que també havia promogut, amb poc èxit, l'abstenció en comicis anteriors. Anticipant-se a les possibles crítiques per part dels altres sectors independentistes, Lone ha assegurat que ha canviat "l'estratègia, però no la ideologia".

De fet, segons informa BBC, les crítiques no han trigat a arribar. La Lliga Musulmana, independentista i islamista, ha acusat Lone de ser "una eina a les mans de les agències índies". AFP cita les paraules d'una altra organització islamista, Hizbul Mujahedin, que considera que els que participin a les eleccions "seran considerats traïdors que venen la sang dels màrtirs". Tant una organització com l'altra lluiten per l'annexió del Kashmir al Pakistan.

Sajad Lone és fill d'Abdul Gani Lone, el líder caixmirià que va liderar el front independentista moderat Hurriyat fins que va ser assassinat l'any 2002.

Un any convuls al Caixmir
En el marc d'un procés global de distensió d'ençà dels acords de pau entre Índia i Pakistan el 2004, durant l'any passat es va registrar un cert repunt en la violència entre les forces armades índies i els independentistes del Caixmir, amb la mort de mig miler de persones. Diverses organitzacions de drets humans han denunciat els abusos de l'exèrcit, i el mes de juny una vintena de persones van morir durant una setmana de mobilitzacions contra el Govern de Jammu i Caixmir, que havia cedit unes terres a la comunitat hindú. Durant aquests actes un líder independentista va resultar mort pels trets de la policia.

Més informació: