Notícia

El Parlament Europeu alerta que la situació a Bòsnia és 'la pitjor' d'ençà del final de la guerra

Una representant de la cambra culpa la República Sèrbia del bloqueig institucional al Parlament bosnià, i ha definit de 'pas enrere' la proposta del primer ministre Milorad Dodik de retornar competències a les entitats federades · Perilla l'acord perquè els bosnians puguin entrar a la UE sense visats.

Doris Pack, cap de la delegació del Parlament Europeu per al sud-est d'Europa, ha expressat la seva preocupació després d'una visita a Bòsnia i Hercegovina perquè, segons diu, la situació al país balcànic és "la pitjor" des que es van firmar els Acords de Dayton, que van posar punt i final a la guerra de Bòsnia l'any 1995. L'eurodiputada ha explicat que no veu "cap voluntat d'avançar", i que la situació mai havia estat tant "frustrant", segons declaracions publicades pel digital B92.

Bona part de la culpa, segons Doris Pack, la té el Govern de la República Sèrbia, que és una de les dues entitats federades en què es divideix Bòsnia i Hercegovina. Concretament, l'administració liderada per Milorad Dodik està bloquejant l'adopció d'una llei que ha d'alliberar els ciutadans del país de la necessitat de moure's amb visat dins la Unió Europea. A més a més, l'eurodiputada diu que hi ha tota una sèrie de lleis, a l'espera de ser adoptades, que inclouen la gestió de les fronteres i la implementació d'una estratègia contra la corrupció. D'altra banda, ha titllat de "pas enrere" la intenció, anunciada pel primer ministre serbobosnià, de retornar competències a les entitats federades, en detriment de l'administració federal.

Bòsnia i Hercegovina ha engegat un procés de reforma constitucional per assolir una estabilitat a les institucions que no ha trobat després de la guerra dels anys noranta. En aquest procés, Milorad Dodik és el principal artífex d'una descentralització radical a les entitats federades, i no amaga la voluntat que la Constitució reconegui el dret a l'autodeterminació ni el seu "amor" cap a l'Estat veí de Sèrbia, com comenta en aquesta entrevista.

Més informació: