Notícia

El president del Pakistan concedeix la 'plena autonomia' als territoris del nord del país

El Gilgit-Baltistan disposarà d'autogovern i es dotarà d'una Assemblea amb capacitats legislatives · Els crítics d'aquesta mesura lamenten que el Govern pakistanès ha fet la reforma sense tenir en compte la població local.

El Govern del Pakistan ha acordat emprendre una profunda reforma descentralitzadora que afecta a la regió coneguda com les Àrees del Nord, i que ha estat rebatejada oficialment amb el nom de Gilgit-Baltistan. Es considera que forma part del Caixmir, el territori disputat per Xina, Índia i Pakistan. La nova llei, signada avui pel president del pakistanès, Asif Ali Zardari, inclou una "plena autonomia interna" pel Gilgit-Baltistan, que malgrat tot no rebrà l'estatus de província. A més, el territori es dotarà d'un Consell i una Assemblea que tindran competències sobre 61 matèries.

A mitjans de novembre vinent se celebraran les eleccions per escollir els diputats a l'Assemblea i el primer ministre. La cambra tindrà 24 membres electes, més sis escons reservats a dones i tres a tecnòcrates. A més hi haurà un governador, aquest nomenat directament pel Govern federal del Pakistan.

Alguns partits pakistanesos a l'oposició han dit que la reforma no respon a les demandes de la població local, ja que una de les reivindicacions del Gilgit-Baltistan era la d'equiparar-se amb la resta de províncies del país. El diari pakistanès The Nationlamentava a l'editorial del passat 31 d'agost que el Govern governés "a cop de decret", sense ser debatuda i consensuada al Parlament.

D'altra banda, el Front Nacional del Balawaristan, que defensa la independència del Gilgit-Baltistan, ha criticat també que el nou paquet de reformes s'hagi dissenyat sense consultar cap ciutadà ni representant del territori afectat, i l'ha definit com "la introducció de la llei del governador", en referència al càrrec designat pel Govern central.

Més informació: