Notícia

El Consell d'Europa torna a criticar Grècia per no penalitzar la discriminació racial

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància reconeix els avenços fets per Atenes pel que fa a la legislació en la lluita contra la discriminació de les minories i contra l'odi racial, però lamenta que les lleis no s'apliquin, i assenyala gitanos, turcs i macedonis com les principals comunitats afectades per la manca d'assistència de l'Estat.

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d'Europa ha presentat una nova sèrie d'informes sobre racisme, xenofòbia, antisemitisme i intolerància a tres països membres: la República Txeca, Grècia i Suïssa. I una vegada més, a Atenes li ha tocat el rebre per la falta d'acció per combatre la discriminació contra les comunitats minoritzades del país.

L'informe de l'ECRI [pdf] reconeix que Grècia ha consolidat el marc legislatiu sobre la no discriminació, i cita l'adopció de la Llei d'Igualtat de Tracte de 2005 i l'esmena del Codi Penal de 2008, que fa de la motivació racista una circumstància agreujant. Tanmateix, el Consell d'Europa explica en aquest document que tal legislació "rarament és aplicada", i que la manca d'assistència legal i informació fa que es registrin molt poques queixes sobre discriminació racial.

Segons es pot llegir a l'informe, la comunitat gitana de Grècia s'enfronta a moltes dificultats en el camp sobretot de l'ocupació, de l'habitatge i de la justícia, malgrat el Pla d'Acció Integrada que ha entrat en vigor per solucionar aquests problemes. En general, les comunitats minoritzades tenen restringida la llibertat d'associació, i l'organisme internacional insta Atenes a millorar el tracte de refugiats, sol·licitants d'asil i immigrants.

Dos diaris de Turquia, Hürriyet i Today's Zaman, han destacat que l'informe reclama un diàleg constructiu entre l'Administració grega i els membres de la comunitat musulmana, principalment d'ètnia turca. També assenyalen el punt en el qual s'esmenta la predominança de l'Església ortodoxa grega per sobre de la resta de religions, la qual cosa provoca discriminació i prejudicis contra els membres de les comunitats minoritzades.

Més informació: