Notícia

Trenta ponents reclamen la Quarta Comissió de l'ONU una solució per al Sàhara Occidental

El diputat català Miquel Carrillo, d'ERC, ha demanat a l'organisme internacional que 'no permeti més que el Marroc incompleixi les decisions de la comunitat internacional' · La Quarta Comissió s'encarrega dels processos de descolonització que encara queden al món.

Un total de 31 ponents van participat dijous passat al debat general de la Quarta Comissió de les Nacions Unides, l'organisme que s'ocupa dels territoris pendents de descolonitzar, i entre els quals hi té un lloc destacat, tant pel volum de persones desplaçades com per la llarga durada del conflicte, el cas del Sàhara Occidental.

Els diversos ponents, entre els quals hi havia representants polítics, membres d'ONG i juristes, van fer una crida a l'acceleració del procés de descolonització d'aquesta nació nord-africana. Hi va participar el diputat del Parlament de Catalunya Miquel Carrillo (ERC), president de l'intergrup de la cambra catalana 'Per la Pau i la Llibertat al Sàhara', el qual va demanar a l'ONU que "no permeti més que el Marroc incompleixi les decisions de la comunitat internacional" i que "ordeni una solució política pel Sàhara Occidental".

Miquel Carrillo va parlar durant la seva intervenció del cas català, i tot assegurant que "fa molts anys que els catalans mantenim la nostra reivindicació nacional, per això sentim tan pròxima la lluita dels sahrauís per sobreviure com a nació".

Entre les reivindicacions que aquest i d'altres ponents van fer, hi ha la del final de l'ocupació marroquina, l'explotació econòmica i la repressió política, l'eliminació del "mur de seguretat" que travessa el territori sahrauí, el desminatge de tota la terra i, sobretot, la celebració d'un referèndum que contempli el dret a l'autodeterminació dels sahrauís.

La Quarta Comissió
Aquest organisme de les Nacions Unides revisa l'estat dels 16 països que es considera que encara estan en procés de colonització, coneguts com a Territoris no autònoms. A més del Sàhara, hi trobem les Illes Caiman, Nova Caledònia i Gibraltar, entre d'altres. De la sessió que celebra cada octubre, la Quarta Comissió elabora una sèrie d'informes que seran considerats per l'Assemblea General de l'ONU, la qual pot aprovar resolucions sobre aquests documents.

Més informació: