Notícia

Acaba la setmana de mobilitzacions indigenistes i anticapitalistes a l'Amèrica Llatina

Entre els dies 12 i 16 d'octubre milers d'indígenes llatinoamericans s'han manifestat simultàniament a Colòmbia, Bolívia, Equador, Xile, Argentina i Uruguai, entre d'altres països, en el marc dels actes de la 'minga global' per la mare terra · La crida mundial, feta per la CAOI, protestava contra 'l'agressió capitalista expressada en el saqueig i la mercantilització de la vida'.

Aquest divendres finalitzen els actes de la primera Minga global per la mare terra, una iniciativa internacional liderada per la Coordinadora Andina d'Organitzacions Indígenes (CAOI) i que entre el 12 i el 16 d'octubre ha aconseguit mobilitzar milers de persones, principalment indígenes, a la majoria de països de l'Amèrica Llatina. A la seva crida, la CAOI deia que “els que volem salvar la vida aixecarem les nostres veus contra l'agressió capitalista expressada en el saqueig i la mercantilització de la vida. Perquè sabem que altres mons no són només urgents: són, sobretot, possibles. I ja els estem construint.”

Aquesta gran protesta, que va ser gestada i anunciada durant la celebració del Fòrum Social Mundial del 2009, a Belem do Pará, ha agafat la simbòlica data del 12 d'octubre, aniversari de l'arribada dels primers europeus al continent americà. Dilluns, doncs, van tenir lloc la majoria dels actes públics: a Colòmbia, per exemple, tres grans marxes van fer sortir 40.000 persones al carrer. Els seus participantsvan defensar la mobilització per a protestar “contra el deteriorament del planeta” i contra “l'oblit al qual ens té sotmès el president Álvaro Uribe”.

A la capital peruana, d'altra banda, les principals organitzacions d'indígenes i treballadors del país, CONACAMI i AIDESEP, van organitzar un acte polític en el qual hi van participar líders polítics i socials i personalitats culturals de tot Perú. Fou l'inici d'un seguit de mobilitzacions que van acabar amb l'aprovació d'una Declaració que exigeix als països i organismes internacionals mundials un major compromís amb “totes les fonts de vida” i la biodiversitat, l'aturada dels tractats de lliure comerç a l'Amèrica Llatina i la implementació per part de tots els actors polítics dels compromisos internacionals com el protocol de Kyoto i el Conveni 169 de l'Organització Internacional del Treball.

També hi ha hagut mobilitzacions a Xile, protagonitzades per la població maputxe i el seu rebuig “als 500 anys de la invasió espanyola” i “al bicentenari que l'Estat xilè celebrarà aviat”.

Les manifestacions i actes públics s'han fet sentir també a Panamà, a Guatemala, on un desconegut va assassinar un jove indígena maia durant una de les mobilitzacions, a Uruguai, a l'Argentina i a Mèxic. A més, altres indrets del món han acollit actes solidaris amb la crida de la CAOI, com és el cas de Palestina, Suïssa i França. A Catalunya, el 12 d'octubre s'hi van celebrar diversos actes en contra de la celebració del Dia de la Hispanitat.

Més informació: