Notícia

La Xina executa nou persones arran dels disturbis del Turquestan Oriental

Vuit uigurs i un han són castigats amb la pena màxima, acusats d'haver participat en els enfrontaments violents del passat juny a la capital uigur · Amnistia Internacional assegura que les execucions responen a un judici injust, i alerta que poden 'perpetuar les injustícies que van fer afavorir l'esclat de violència'.

La justícia Xina ha complert la sentència anunciada contra nou condemnats a mort -vuit d'ètnia uigur i un d'ètnia han- arran dels enfrontaments violents que hi va haver l'estiu passat entre les dues comunitats a la ciutat d'Urumqi. Tot i tractar-se d'un fet previst, Amnistia Internacional ha lamentat que la notícia, feta pública per la mateixa administració xinesa sense detallar quan ha tingut lloc exactament, demostra que Pequín "ha executat apressadament els reus sense un judici just".

L'organització internacional ha expressat el seu temor que hi hagi més execucions entre els detinguts d'ençà dels disturbis a Urumqi, els quals es compten per desenes. Per això, ha fet una crida perquè el Govern xinès "garanteixi que els judicis tenen lloc d'acord als estàndards dels drets humans, amb transparència i sense recórrer a la pena de mort".

A més de la rapidesa i el secretisme amb els quals han estat fetes les execucions, Amnistia esgrimeix un altre argument per subratllar que és poc probable que els sentenciats tinguessin un judici just: les declaracions fetes per representants abans que comencés cap investigació, quan el secretari del Partit Comunista de la capital, Urumqi, va assegurar en una roda de premsa que "els brutals criminals seran sentenciats a mort". D'altra banda, els acusats no van poder escollir la seva defensa, i els advocats especialitzats en drets humans van ser apartats del cas. Pequín ha facilitat molt poca informació sobre el procés, i els judicis es van celebrar sense observadors.

Finalment, l'organització internacional també aporta el testimoni de persones que asseguren que les autoritats van utilitzar una força excessiva contra protestes pacífiques a Urumqi, amb càrregues policials, l'ús de gasos lacrimògens i fins i tot tiroteigs contra les multituds. AI ha demanat que l'Estat es faci càrrec d'investigacions sobre aquestes denúncies.

Més informació: