Notícia

Una reconeguda activista sahrauí, atrapada entre Espanya i el Marroc

Aminatu Haidar, presidenta del Col·lectiu de Defensors Sahrauís dels Drets Humans, va ser expulsada del Marroc a l'intentar entrar al país, i ara manté una vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote · Amnistia Internacional condemna l'actitud de Rabat i demana a Madrid que intercedeixi a favor de l'activista.

La presidenta del Col·lectiu de Defensors Sahrauís dels Drets Humans, la famosa activista Aminatu Haidar, tornava el passat 13 de novembre a la capital del Sàhara Occidental, Al-Aaiun, després d'un viatge als Estats Units durant el qual havia rebut el premi Robert F. Kennedy de Drets Humans 2008, quan les autoritats marroquines la van retenir un dia sencer a l'aeroport, i després d'interrogar-la sobre les seves conviccions polítiques i sobre la seva estada a l'exterior, la van forçar a volar, sense tornar-li el passaport, cap a Lanzarote, argumentant que Haidar s'havia negat a identificar-se amb la nacionalitat marroquina. Un cop a les Canàries, les autoritats portuàries espanyoles la van obligar a creuar la frontera i li van impedir agafar cap altre avió, precisament perquè viatjava sense passaport. Dilluns, l'activista sahrauí va començar una vaga de fam en protesta per la seva retenció per part d'Espanya.

Aquest episodi, que ha enfrontat el Marroc, i també indirectament, Espanya, contra una de les figures més carismàtiques i reconegudes de la lluita pel Sàhara Occidental -sovint se l'ha definit com la Ghandi sahrauí-, ha generat un bon nombre de reaccions a tots els nivells, des de les associacions solidàries amb el Sàhara fins a Amnistia Internacional, passant per l'Intergrup 'Pau i Llibertat pel Sàhara Occidental' del Parlament basc.

Amnistia ha declarat que “l'expulsió arbitrària d’una defensora de drets humans és un signe d’intolerància creixent” per part del Marroc, i ha fet una crida al regne alauita perquè permeti a Haidar tornar a la seva terra natal. L'organització internacional ha basat aquesta demanda amb l’article 12.4 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP), que estableix que “ningú podrà ser arbitràriament privat del dret a entrar al seu propi país”. També ha lamentat que les autoritats espanyoles obliguessin a l'activista a entrar a l'Estat espanyol, i ha demanat que Madrid “intercedeixi en favor d’Aminatou Haidar i faciliti la seva sortida d’Espanya perquè retorni a Al-Aaiun en condicions de seguretat i amb totes les garanties per la seva integritat física, encara que no tingui el seu passaport”.

Per la seva banda, la plataforma que integra els diversos grups parlamentaris bascos a favor del Sàhara Occidental ha mostrat la seva “profunda preocupació” pel fràgil estat de salut d'Aminetu Haidar, que atribueix als “sofriments soferts a les presons marroquines” i que temen que pugui empitjorar arran de la vaga de fam que l'activista ha començat aquesta setmana. L'Intergrup basc ha demanat al Govern marroquí, que deixi tornar Haidar al seu país, alhora que ha expressat la seva “incomprensió i malestar” per l'actuació de les autoritats aeroportuàries espanyoles.

Mentrestant, l'aeroport de Guacimeta ha denunciat per alteracions de l'ordre públic a Haidar i la resta de seguidors que li han fet costat durant la vaga de fam, i avui el jutge ha citat l'activista a declarar, però no s'hi ha presentat tot al·legant el seu delicat estat de salut. Demà, el ministre d'afers exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, es reunirà amb el seu homòleg marroquí per tractar la situació.

Més informació: