Notícia

Un informe oficial recomana més 'devolution' per a Gal·les

La All Wales Convention, establerta per la coalició governant per tal analitzar els costos i les oportunitats de transferir més competències en matèria legislativa, conclou que caldria convocar un referèndum per preguntar als gal·lesos si volen més autogovern, i preveu una victòria del sí amb gairebé el 50% dels vots.

La All Wales Convention, creada pel Partit Laborista i el Plaid Cymru arran del seu acord de coalició, i que té l'objectiu estudiar els efectes de la transferència de competències de Londres a Cardiff, ha publicat un informe en el qual recomana al Govern que impulsi un referèndum per preguntar a la població gal·lesa si vol que l'Assemblea Nacional tingui plenes capacitats legislatives. Es tracta sobretot d'un estudi d'opinió, en el qual s'ha demanat el parer de milers de persones, per arribar a la conclusió que una majoria de la població vol més autogovern per al seu país. Els resultats que aventura l'estudi són un 47 per cent a favor, i un 37 per cent en contra. Per això, la All Wales Convention aconsella a l'executiu que impulsi el referèndum per abans de les properes eleccions, el maig del 2011.

L'informe deixa clar que un aprofundiment de l'autogovern seria millor per Gal·les que el sistema actual, el qual considera que és "pesat i lent" i que està "envoltat per una boira espessa" que el fa difícil de comprendre pels ciutadans. Ara mateix, cada transferència des de Westminster s'ha de fer individualment, sempre en àrees molt específiques. El canvi que proposa la Convenció és que l'Assemblea adopti totes les competències de cop, però assumeix que això només es pot fer a través d'un referèndum. El portaveu de l'organisme, Emyr Jones Parry, ha declarat que si es seguís aquest mecanisme es donaria una particular legitimitat a l'Assemblea Nacional de Gal·les, si bé ha reconegut que no tindria les mateixes competències que el Parlament escocès.

L'Assemblea Nacional de Gal·les fou creada el 1998, després d'un referèndum sobre la 'devolution' (transferència de competències) que va guanyar el sí amb un marge de menys d'un punt (50.3 per cent contra to 49.7 per cent). Tanmateix, fins que no es va aprovar la Llei del Govern de Gal·les de 2006, la cambra no es va dotar d'un autèntic poder legislatiu, que va quedar restringit a algunes àrees: agricultura, educació, salut, transport, habitatge, govern local, esport i llengua gal·lesa, entre d'altres. En algunes àrees, però, l'Assemblea està obligada a demanar el permís de Westminster, el Parlament britànic. Cosa que podria canviar si el referèndum i la conseqüent reforma tiressin endavant.

Imatge: L'Assemblea Nacional de Gal·les (flickr).

Més informació:

Més informació a la fitxa de Gal·les i al dossier Pobles i nacions d'avui: Gal·les.