Notícia

Yves Leterme vol un acord sobre la reforma de l'Estat belga la primavera vinent

El polític flamenc assumeix el càrrec de primer ministre de Bèlgica i agafa el relleu a Herman Van Rompuy, nou president del Consell Europeu · Leterme, que ja fou el cap de l'executiu entre març i desembre del 2008, té el repte de gestionar les tensions entre flamencs i valons i acabar amb la paràlisis institucional.

El polític flamenc Yves Leterme, exministre d'afers exteriors i exprimer ministre de Bèlgica i també exministre-president de Flandes, comença avui una nova etapa, de nou al capdavant de l'executiu federal. Leterme ha estat el candidat de consens, proposat pel rei Albert II, a substituir el primer ministre Herman Van Rompuy, que el 19 de novembre passat va ser escollit com a primer president del Consell Europeu.

Yves Leterme ha acceptat el càrrec avui, amb un discurs en el qual s'ha mostrat ambiciós pel que fa a la reforma estatal que necessita urgentment la federació, en pràctica crisi estructural d'ençà de les darreres eleccions legislatives, guanyades precisament per Leterme, però que van desencadenar ur a un greu bloqueig per la falta d'acord entre partits flamencs i valons a l'hora de formar Govern. Ara, el polític flamenc està disposat a acabar amb "les discussions institucionals que paralitzen el funcionament òptim del país", i ja ha anunciat que vol un acord per a la primavera del 2010.

La discussió principal gira al voltant de la descentralització de l'Estat federal i l'autonomia de les comunitats. Els partits flamencs, el més gran dels quals és el partit Demòcrata Cristià i Flamenc (CD&V) de Leterme, són partidaris de reforçar l'autogovern de Flandes, especialment pel que fa a les finances. Per contra, els partits francòfons són reticents a la transferència de més competències, i demanen que s'estableixi un sistema que garanteixi un mecanisme de "solidaritat financera" entre Flandes i Valònia.

D'altra banda, si bé Yves Leterme és el nou primer ministre belga, les tasques preparatòries sobre les discussions de la reforma han estat delegades a Jean-Luc Dehaene, també excap de l'executiu, que farà la proposta inicial i liderarà les discussions amb els representants dels partits.

Leterme I i II
El polític flamenc té ara l'oportunitat de demostrar que, malgrat estar clarament identificat amb les reivindicacions de Flandes, pot ser un líder de consens. Per fer-ho, però, haurà de lluitar contra els estereotips acumulats durant el seu primer mandat, entre el març i el desembre del 2008. Leterme va guanyar amb claredat les eleccions del juny de 2007, però va ser incapaç de formar un Govern amb flamencs i valons fins el març de l'any següent. La seva gestió no va resoldre les grans qüestions d'Estat -la reforma institucional i la divisió del districte Brussel·les-Hal-Vilvoorde-, i es va guanyar, dins la comunitat francòfona, el qualificatiu de "radical" i "provocador".

Més informació:

[[FitxaValonia]]