Notícia

Protestes multitudinàries a Egipte després de l'assassinat de sis coptes

La policia s'ha enfrontat a milers de manifestants a Nag Hammadi, que protestaven pel tiroteig que ahir, la vigília de Nadal per l'església cristiana ortodoxa copta, va acabar amb la vida de set persones quan sortien d'una església · Són els atacs més greus dels darrers anys, i membres de l'església copta asseguren que darrerament havien rebut nombroses amenaces.

La comunitat copta d'Egipte, la principal minoria cristiana del món àrab, ha tornat a ser aquesta setmana víctima d'un atac indiscriminat, que ha acabat amb la vida de sis fidels coptes i un policia musulmà, minuts després que acabés la missa de la vigília de Nadal ortodoxa, ahir dimecres. Segons han explicat diverses agències de notícies, tres homes armats amb metralladores van disparar contra la multitud al centre de Nag Hammadi, al sud d'Egipte, provocant set morts i una desena de ferits.

Fonts oficials egípcies han declarat que l'atac podria ser una venjança per la violació, fa dos mesos, d'una noia musulmana per part d'un home cristià, que va tenir lloc en aquesta mateixa ciutat. El bisbe de l'església on han tingut lloc els successos ha explicat que els dies previs al Nadal -que els ortodoxos coptes celebren avui, dia 7 de gener- havia rebut diverses amenaces, com per exemple un missatge al telèfon que deia "és el teu torn".

Els funerals d'avui han congregat fins a 5.000 persones, i durant tot el dia hi ha hagut protestes i enfrontaments amb la policia, que han dissolt les manifestacions amb gasos lacrimògens. D'altra banda, tot i que hi ha sospites sobre l'autoria de la matança, encara no s'ha produït cap detenció.

Una minoria de milions de persones

La comunitat copta, que practica la branca de la religió cristiana més nombrosa al món àrab, representa entre 5 i 7 milions de persones a Egipte, que té vora 79 milions d'habitants. Els coptes viuen majoritàriament al nord del país, i segueixen essent objecte de discriminació a la vida pública i religiosa. Cada any es registren atacs violents de grups musulmans contra persones o institucions coptes. La tensió és especialment latent a la regió de Nag Hammadi, on el novembre ja hi havia hagut enfrontaments al carrer entre cristians i musulmans arran de la notícia de la violació.

Fotografia: Monestir copte de Sant Simeó, a Egipte (Flickr/Arch2452).

Més informació: