Notícia

Els indígenes de l'Equador, en peu de guerra contra la nova Llei d'Aigües

Continuen els enfrontaments entre la policia i els indígenes agrupats sota la CONAIE, pocs dies després que aquests prenguessin les portes del Parlament, a Quito · Els indígenes consideren que la nova legislació sobre la gestió de l'aigua s'ha fet 'd'esquena al poble equatorià', però asseguren que l'objectiu de les protestes no és derrocar el Govern de Correa.

El Govern de l'Equador manté un pols amb els milers de manifestants indígenes que des de la setmana passada bloquegen algunes parts del país com a mesura de protesta contra la Llei d'Aigües, amb la qual el Govern vol regular les polítiques hídriques del país sud-americà. El projecte de llei preveu la creació d'una Autoritat Única de l'Aigua (AUA), que seria encapçalada per una secretaria nacional nomenada directament pel Govern del país. És especialment en aquest punt que els pobles indígenes equatorians, agrupats sota la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l'Equador (CONAIE), s'han mostrat molt crítics. Consideren que no hi ha hagut "un procés vertader d'incorporació de les demandes dels pobles indígenes, camperols i sectors socials del país".

En l'opinió dels manifestants, el projecte de llei "no garanteix la desprivatització, no esmenta res sobre el dret a la naturalesa, no estableix com un dret ciutadà la tarifa mínima, no precisa com es farà la gestió de l'administració comunitària amb finançament". La CONAIE ha demanat, pel que fa a l'AUA, que prengui la forma "d'un Consell Plurinacional integrat per tots els sectors socials", segons recull l'agència Servindi.

Si bé el conflicte s'ha allargat durant mesos, no ha estat fins la darrera setmana que les tensions han pres la forma de disturbis públics. El 4 de maig passat, coincidint amb la discussió de la proposta al Parlament, a Quito, centenars de manifestants es van concentrar davant de la cambra com a senyal de protesta, i van arribar a bloquejar-ne les portes durant unes hores. Dins del parlament, els diputats no van aconseguir posar-se d'acord sobre la proposta, i el debat va ser posposat.

A partir d'aquest moment, la CONAIE va anunciar que continuarien les protestes, no només a Quito, sinó també a d'altres punts del país. S'han succeït diversos enfrontaments amb la policia, i els indígenes han tallat algunes vies importants com la carretera Panamericana, al seu pas pel nord de Quito.

Segons explica BBC Mundo, el president de l'Assemblea, Fernando Cordero, ha fet una crida al diàleg amb els indígenes i ha demanat que presentin textos alternatius per a ser debatuts a la cambra.

Més informació: