Notícia

L'assalt contra la flota de suport a Gaza enterboleix de nou la via cap a la pau al Pròxim Orient

Netanyahu suspèn la reunió que havia de mantenir als EUA amb Obama · Les forces israelianes maten dos palestins en una incursió a la Franja · Àmplia condemna internacional, però ningú no preveu sancions contra Israel · Turquia, una de les veus més crítiques

No ha importat que els lideratges israelià i palestí haguessin decidit d'acceptar la represa de les converses de pau -indirectes i sota mediació dels Estats Units- al Pròxim Orient. Israel ha tornat a parlar per boca de les seves armes, amb la gran novetat que aquest cop no ho ha fet contra el poble palestí, sinó contra una flota internacional que volia arribar a la Franja de Gaza, bloquejada per Israel des de 2007. L'acció, que ha provocat almenys nou morts entre els passatgers de la flota, ha merescut una àmplia condemna mundial. Més enllà, però, l'incident ha servit per posar una nova pedra al camí de la pau.

I és que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'havia de trobar avui dimarts amb el president nord-americà, Barack Obama. A la trobada, precisament, estava previst d'abordar qüestions relatives a la cerca d'una solució per al conflicte israelianopalestí, conversa que ara ha quedat ajornada. L'acció també ha provocat tot un seguit de protestes als territoris ocupats, entre les quals una vaga general. Casualitat o no, l'exèrcit d'Israel ha matat dues persones, recull l'agència palestina Ma'an, durant una incursió a la Franja de Gaza. Tot plegat contribueix a enterbolir, un cop més, el panorama de les iniciatives de pau a l'àrea.

El discurs oficial israelià després de l'assalt contra la flota de Free Gaza insisteix en la línia de sempre: la seguretat i el terrorisme. La primera reacció del Govern israelià va ser acusar els membres de la flota de voler ajudar Hamàs i fins i tot va arribar a situar-los a l'òrbita d'Al-Qaida. Després, Israel ha argumentat que els activistes dels vaixells duien armes blanques i garrots i que el seu comportament durant l'assalt al buc -que anava sota bandera turca- havia estat violent. Això, com a justificació per a l'ús d'armes de foc per part dels soldats del Tsahal i per a les morts dels passatgers.

L'acció, previsiblement, també haurà servit per debilitar les relacions entre Israel i la seva tradicional aliada a la regió, Turquia, el ministre d'Afers Estrangers de la qual, Ahmet Davutoğlu, ha qualificat davant del Consell de Segueretat de les Nacions Unides de "crim" i de "greu violació de la llei internacional", entre d'altres coses perquè l'assalt es va produir contra civils i en aigües internacionals. Davutoğlu també ha reclamat a Israel que aixequi immediatament el bloqueig contra Gaza i que demani perdó per l'acció. El propi Consell de Seguretat ha emès un comunicat en què condemna l'assalt, tot i que no s'imposa cap mena de sanció contra Israel. La presidència espanyola de la Unió Europea també ha condemnat l'actuació israeliana, però tampoc ha previst cap mena de mesura de pressió.

Més informació: