Notícia

Representants circassians reclamen al Govern rus una república autònoma pròpia

Un congrés celebrat aquest cap de setmana ha reivindicat la divisió de l'actual república de Karatxai-Txerkèssia, on els circassians són minoria · Els darrers mesos s'han caracteritzat per una escalada de tensió, amb enfrontaments al carrer entre karatxais i circassians.

La república nord-caucasiana de Karatxai-Txerkèssia és actualment l'escenari d'un bon nombre de tensions entre la segona i la tercera comunitat ètnica del país: karatxais i circassians. Tant és així que aquest cap de setmana uns 800 representants de comunitats circassianes d'arreu del Caucas han acordat demanar formalment al Kremlin que es divideixi la república en dos i es formi una nova república autònoma circassiana.

Els delegats reunits a la ciutat de Cherkessk han exigit a Moscou que mentre no es pugui crear la nova república, substitueixi l'actual president, el karatxai Boris Ebzeiev, per un president d'ètnia russa, la comunitat més nombrosa de Karatxai-Txerkèssia.

Un portaveu de la Duma ha dit públicament que existeixen poques possibilitats per a la formació d'una nova regió autònoma, però ha assegurat també que els “problemes socials” de la república han de ser adreçats, segons recull The Moscow Times. Com a mínim dues figures rellevants de la comunitat circassiana han estat assassinades aquest any: l'activista Aslan Zhukov, i un conseller del president de la república, Fral Shebzukhov. A banda d'aquestes accions, els enfrontaments violents entre grups de les dues ètnies als carrers de la república són també freqüents.

Els circassians són un grup que inclou els pobles txerkessos, kabardins i adiguesos, i viuen repartits principalment entre les repúbliques de Karatxai-Txerkèssia, Kabardino-Balkària i a Abkhàzia, la república independentista de l'oest de Geòrgia. De fet, aquest poble ja ha gaudit d'una república autònoma abans. Va ser entre el 1928 i el 1957, i es coneixia com l'Oblast Txerquès Autònom. Com tantes d'altres ètnies del Caucas, durant la Segona Guerra Mundial Stalin va deportar milers de circassians cap a l'Àsia Central. Més tard, la població circassiana que quedava va ser inclosa, amb els karatxais i desenes d'altres ètnies, a la nova república de Karatxai-Txerkèssia.

Actualment, els circassians de la república no se senten prou representats políticament, i més després que el president Ebezeiev hagi omès algunes de les normes no escrites del sistema de representació, com per exemple la que estableix que el president serà karatxai, el primer ministre circassià i el portaveu del parlament, rus. Els circassians també denuncien la seva marginació econòmica i cultural.

Més informació: