Notícia

Sèrbia i Kosovo intercanvien acusacions sobre l'autoria d'un atemptat mortal

El Consell de Seguretat ha mantingut una reunió d'emergència sobre la situació a l'Estat balcànic, després que una granada llençada contra una manifestació serbokosovar a Mitrovica causés un mort · El Parlament Europeu aprova una resolució que demana a tots els Estats membres que reconeguin la independència de Kosovo.

Belgrad i Pristina han portat el seu enfrontament diplomàtic a la seu de les Nacions Unides, en el context d'una sessió del Consell de Seguretat, celebrada aquest dimarts a petició de Sèrbia per discutir de la situació a Kosovo, arran d'un nou esclat de violència al nord del país, on viu la major part de població sèrbia.

Divendres passat, un desconegut va llençar dues bombes contra una manifestació a la ciutat de Mitrovica, convocada per la comunitat Sèrbia per protestar contra la iniciativa del Govern kosovar d'obrir una oficina pública al centre d'aquesta ciutat dividida entre serbis i albanesos. El resultat va ser la mort d'un ciutadà d'origen bosnià musulmà, que aparentment no participava a la manifestació, i onze ferits serbokosovars.

El Govern de Sèrbia no reconeix la independència de Kosovo, una antiga província seva de majoria albanesa, i que es va separar unilateralment el febrer del 2008. Belgrad és especialment bel·ligerant en allò que afecta els territoris del nord del país, ja que és allà on hi viu la major part de la població sèrbia. A ciutats com Mitrovica, l'executiu serbi lluita per evitar que Pristina hi estengui els seus organismes estatals, o hi celebri eleccions.

Parlant davant del Consell de Seguretat, el president serbi, Boris Tadic, va assegurar que les bombes havien estat llençades des d'una casa propietat d'albanokosovars, mentre que el ministre d'afers exteriors de Kosovo, Skender Hyseni, va aventurar la possibilitat que l'atac s'hagués produït des de dins de la manifestació, per part d'extremistes serbis. Aquest ministre també s'ha referit a l'atac produït dilluns contra un diputat serbokosovar, que va rebre un tret a la cama. En referència implícita a l'oposició de Belgrad a què els serbis participin a la vida política kosovar, Hyseni va declarar que Sèrbia "està utilitzant i manipulant alguns membres de la comunitat sèrbia de Kosovo".

El cap d'UNMIK, la missió de l'ONU a Kosovo, Lamberto Zannier, ha demanat a les dues parts que es comprometin amb el diàleg pel que fa als reptes del nord de Kosovo. En referència als fets de la manifestació i al tiroteig del diputat Petar Miletic, Zannier diu que "els esdeveniments d'aquests darrers dies assenyalen la necessitat d'iniciar aquest diàleg amb qüestió d'urgència".

L'Eurocambra vol el reconeixement

Mentrestant, avui dijous el Parlament Europeu ha aprovat, amb 455 vots a favor i 155 en contra, una resolució demanant que tots els Estats membres reconeguin la independència de Kosovo. 22 ho han fet i 5 -Espanya, Grècia, Xipre, Romania i Eslovàquia.

El mateix document demana a Sèrbia que, "sent conscients que el reconeixement oficial de Kosovo no és una opció política probable pel Govern de Belgrad, els eurodiputats tanmateix fan una crida a Sèrbia perquè sigui pragmàtica en la qüestió de l'estatus i s'abstingui de bloquejar la pertinença de Kosovo a les organitzacions internacionals.

Imatge: Pont que divideix de Mitrovica, a Kosovo (Flickr - Morbin).

Més informació: